Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Πουγκιά πολύσπορα και πολύχρωμα, με ρύζι μπασμάτι!




Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
1/2 φλιτζάνι νερό ζεστό
200 γρ γιαούρτι
1/4 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 αυγό
1 κ.σ. μαγιά ξερή
1 κ.γλ αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Για το πιλάφι:


1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
2 ποτήρια νερό
1 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα φρέσκα
1 πράσο ψιλοκομμένο σε φετούλες
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2-3 κ.σ. καλαμπόκι
1/2 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόρια διάφορα.
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο

1 φλιτζάνι τυριά μαλακά τριμμένα για τα πουγκιά.
1 κρόκο με 2-3 κουταλιές γάλα για επάλιψη.
Βούτυρο για τα φύλλα

Εκτέλεση
Κάνουμε τη ζύμη  με μίξερ ή τη ζυμώνουμε με τα χέρια, την κάνουμε μαλακιά, όσο μαλακός είναι ο λοβός του αυτιού μας,

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα να διπλασιαστεί.
Ετοιμάζουμε το ρύζι.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το μπέικον,το πράσο, και  τα μανιτάρια.


Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο,τους ξηρού καρπούς και το ρύζι, μέχρι να ξανθίσουν.


 Ενώνουμε το ρύζι με τα λαχανικά, προσθέτουμε το νερό ζεστό αφού διαλύσουμε τον κύβο, λίγο αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, θέλει 15 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.

Αφήνουμε το πιλάφι να κρυώσει.
Τρώγεται και έτσι, είναι φανταστικό σκέτο, ή για συνοδευτικό!
Αφού κρυώσει το πιλάφι ανακατεύουμε τα τυριά.

Κάνουμε μπαλάκια από τη ζύμη, μικρά όσο ένα μανταρίνι.
Με λίγο αλεύρι ανοίγουμε στρόγγυλα φύλλα όσο ένα πιατάκι του γλυκού, βάζουμε μία ποσότητα ρυζιού, το βουτυρώνουμε γύρο- γύρο, το κλίνουμε σαν πουγκί το τοποθετούμε σε βουτυρωμένες φόρμες για κεκάκια.




Περνάμε με το αυγό και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδοψηθεί η ζύμη.



Υπέροχο συνοδευτικό για κρεατικά με σάλτσα!
Καλή όρεξη!!!






1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ