Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Αλευρώπιτα από τα Ζαγοροχώρια!!










 Αυτή είναι η αυθεντική αλευρώπιτα από τα Ζαγοροχώρια, τη φτιάξαμε με την φίλη μου την Έλενα την Τσέτση, συνταγή πολύ παλιά, της μαμάς της, όπως την κάνανε πολύ παλιά στο χωριό, στη γάστρα!
Η φίλη μου την κάνει πολύ συχνά, είναι όντος πολύ εύκολη, και η πιο νόστιμη, έχω δοκιμάσει να κάνω αρκετές φορές αλευρώπιτα, αλλά μπροστά σε αυτήν οι δικές μου ήταν μαϊμού!!! 

Υλικά
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι του καφέ λάδι
50 γρ βούτυρο φρέσκο
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια  νερό ή ανθρακούχο νερό ή γάλα
Λίγο εξτρά αλεύρι (καλαμποκίσιο κατά προτίμηση)
250 γρ φέτα

Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 250ο C να ζεσταθεί.
Βάζουμε στο ταψί μας το 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι και το μισό βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο να κάψει καλά.
Χτυπάμε το 1 αυγό με το αλάτι και το ½ φλιτζάνι λάδι.
 Προσθέτουμε όλο το αλεύρι και αραιώνουμε με το νερό σιγά σιγά.
Δημιουργούμε ένα χυλό πιο αραιό από το κεικ. 
 Όταν κάψει το ταψί με το λάδι-βούτυρο, αμέσως πασπαλίζουμε με το εξτρά αλεύρι.
Προσθέτουμε το χυλό μας και θρυμματίζουμε την φέτα με τα χέρια μας πάνω από τον χυλό.



Στο τέλος χτυπάμε στο σκεύος που είχαμε το χυλό το 2ο αυγό με λίγο νεράκι (1/2 φλιτζάνι του καφέ) και χρησιμοποιώντας το χέρι μας το απλώνουμε- ραντίζουμε πάνω από την φέτα.


Κόβουμε το υπόλοιπο βουτυρο σε κομματάκια και το βάζουμε κι αυτό.

Ψήνουμε στους 250ο C (στον αέρα και κάτω αντίσταση) για 20 λεπτά να κοκκινίσει πάνω κάτω.



  Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. εξαιρετικό και αγαπημένο....να σαι καλά πολύ καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ γιαβρί μου να είσαι καλά!!! Γράψε μου το όνομά σου την άλλη φορά δεν ξέρω πως να σε λέω, στο μπλόγκ σου δεν κατάλαβα πιο είναι το όνομά σου, δεν γνωρίζω και πολλά στον υπολογιστή,,, τα κάνω μηχανικά χαχα,,,, φιλάκια καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  2. Ως Ηπειρώτισσα να συνηγορίσω ως προς το αυθεντικό και υπέροχο της συνταγής!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ ως κόρη Σαρακατσάνας σου λέω ότι ξέρω απο πίτες είναι υπέροχη!!!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται τόσο λαχταριστή!! και ως φανατική πιτού θα την τιμήσω!!Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κάνεις Λενάκι μου είναι εύκολη και πολύ νόστιμη!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ