Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σαρμαδάκια!


Φρέσκα φύλλα ή από βάζα ακόμη και από την κατάψυξη, όπως και να είναι τα αμπελόφυλλα έχουν την τιμητική τους το Πάσχα, αφού ξεκινάνε και τα φρέσκα όπου νάνε, λίγο ο καιρός μας τα χάλασε αλλά σε λίγες μέρες θα μαζέψουμε τα φρέσκα φύλλα.
Τα αγαπάμε ιδιαίτερα και τα κάνω πολλές φορές, όλο το χρόνο!
Με γιαουρτάκι είναι τρέλα!
Μου άρεσε ο τρόπος αυτός του όρθιου στην κατσαρόλα και θέλω να τον μοιραστώ μαζί σας!

Υλικά:
90-100 αμπελόφυλλα
2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαιδανό
2 λεμόνια το χυμό
Αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα  ¾  του λαδιού  ρίχνουμε το ρύζι το σοτάρουμε να λαδωθεί καλά βάζουμε τα μυρωδικά ,το χυμό από το ένα  λεμόνι ,αλάτι  και πιπέρι, και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό το σκεπάζουμε  και ετοιμάζουμε τα φύλλα






Αν έχουμε φρέσκα τα πλένουμε και τα ζεματάμε για 3 λεπτά τα βουτάμε σε κρύο νερό  και τα στραγγίζουμε για να κρατήσουν το χρώμα τους ζωντανό.
Έτσι τα συντηρούμε  σε σακουλάκια στην κατάψυξη για πολλή  καιρό.
Λοιπόν παίρνουμε ένα  ένα  φύλλο βάζουμε 1 κουταλάκι  γέμιση  διπλώνουμε από τα πλάγια και ρολλάρουμε  μέχρι την άκρη του φύλλου, αραδιάζουμε σε κατσαρόλα κοντά- κοντά.






Υπάρχει και αυτός ο τρόπος τα αραδιάζουμε όρθια για να βράζουν ομοιόμορφα ή τον κλασικό.
Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι  το αλάτι και το χυμό από 1 λεμόνι  και νερό βραστό  περίπου 3 φλιτζάνια βάζουμε ένα ρηχό  πιάτο ανάποδα σκεπάζουμε την κατσαρόλα  και μόλις πάρουν 1 βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 αν η κουζίνα σας έχει 1 έως 9 τους βαθμούς ή στο 1 από 1 έως 3.




Βράζουμε 40 λεπτά   βγάζουμε το πιάτο προσεκτικά σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας  και το καπάκι και τα αφήνουμε λίγη ώρα να τραβήξουν.
Τα σερβίρουμε με τζατζίκι, ή σκέτο γιαούρτι.




Πώς συντηρούμε αμπελόφυλλα
Εγώ τα συντηρώ  ωμά σε βάζα ,είναι όλο το χρόνο  φρέσκα.

Πώς γίνονται?

Πλένουμε τα φύλλα και τα στεγνώνουμε διπλώνουμε πακετάκια τα φύλλα ανά 10  και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα γεμίζουμε καλά τα πατάμε να χωρέσουν όσα περισσότερα μπορούμε τα κλίνουμε καλά και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω συντηρούνται 1 χρόνο  μέχρι να βγουν τα καινούρια.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε τα ζεματάμε 2 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο νερό.
Καλή όρεξη!!!



4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ