Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Θρακιώτικη Βασιλόπιτα, η παραδοσιακή πρασοκιμαδόπιτα!!!


Καλή χρονιά με υγεία!
Χαρούμενο το 2016!
Ας ξεκινήσουμε τη χρονιά μας με πρώτη συνταγή, την αγαπημένη μας παραδοσιακή Βασιλόπιτα!!!




Όπως και να την πω, την αγαπάμε οικογενειακώς!!!

Η κρεατόπιτα μας ή αλλιώς βασιλόπιτα, την κάνω συχνά αλλά απαραίτητα την πρωτοχρονιά!!!
Την τρώμε το βράδυ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ρεβεγιόν που λέμε, στην αλλαγή του χρόνου πριν τη γλυκιά!!!


Αυτό είναι το κομμάτι από την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα, φαίνεται και το φλουρί, που το κέρδισε ο Κωνσταντίνος μας,( καλότυχος να είσαι παιδί μου).

Για τη ζύμη:
 1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 φακελάκι μπέικιν
Αλεύρι όσο σηκώσει 600-700 γρ.
1 κ.γλ. αλάτι
Λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή  μαργαρίνη με βούτυρο για τα φύλλα.

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε το μπέικιν, το λάδι το ξύδι και το αλάτι.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μία απαλή ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά σκεπασμένη με μία πετσέτα.
Μπορούμε να ανοίξουμε φύλλα 8-9 ένα-ένα, ή να κάνουμε την εύκολη σπιτική σφολιάτα, όπως περιγράφω,  εδώ


6-8 σπιτικά φύλα

Για τη γέμιση:
500 γρ κιμά
2-3 κουταλιές λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετούλες ( έχω πάντα στην κατάψυξη προαιρετικά)
2-3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιδανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα κίτρινα πικάντικα

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο λάδι το μπέικον,  το κρεμμύδι, τα πράσα τον κιμά, τα κρεμμυδάκια να ξεσβολιάσει και να τσιγαριστεί.
Προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το κύμινο.



Τραβάμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το μαιδανό και τα τυριά



Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο λαδώνουμε, κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 2 φύλλα.
Τοποθετούμε τη μισή γέμιση, βάζουμε άλλα 2 φύλλα λαδώνουμε, ξανά την υπόλοιπη γέμιση.
Απλώνουμε και τα άλλα 3 φύλλα, βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.





Καλή όρεξη!!!

9 σχόλια:

  1. Υπέροχη η πίτα σου Χρύσα μου!
    Και εμείς έχουμε σαν βασιλόπιτα την συγκεκριμένη πίτα, που κατά τα γούστα μου είναι η νοστιμότερη!
    Με παρόμοιο τρόπο την κάνω και εγώ,αλλά πιστεύω οτι την τεχνική σου δύσκολα την φτάνει κάποια νοικοκυρά!
    Είπαμε είσαι εξπέρ στις ζύμες και στις παρασκευές της!
    Και του χρόνου πάλι με υγεία!
    Καλή χρονιά με τύχη,υγεία και αγάπη,ιδιαίτερα στον τυχερό του νομίσματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή ευχαριστώ καλή μου, σε ποιόν δεν αρέσει η λαχταριστή πιτούλα, όπως και να την κάνουμε.Καλή χρονιά με υγεία!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά με υγεία!
    Τη λάτρευσα την πίτα σου και την έχω βάλει στο μάτι αλλά να δω πότε θα τη φτιάξω!
    Βέβαια το φύλλο λίγο με προβληματίζει . . .
    Μάλλον θα πρέπει να ακολουθήσω τις οδηγίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Ελένη μου, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία!
      Εμείς οι Θρακιώτες την κρεατόπιτα την κάνουμε συχνά στο τραπέζι μας, τα φύλλα είναι εύκολα να γίνουν, αν βαριέσαι δε, βρες τα χοντρά των ψαχνών τα έπαιρνα παλιά, είναι χοντρά και με μία σόδα, γίνονται φανταστικά!!! Να τα δοκιμάσεις! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    2. τι εννοειτε με τη σόδα, τα βρεχουμε με σόδα πριν τα απλώσουμε?

      Διαγραφή
  3. πωπωπωπω....μονο που τη βλεπω μου τρεχουν τα σαλια....υπεροχη κ μεις στον Εβρο την παραδοσικη αλμυρη τυροπιτα προτιμουμε......ευχομαι ο,τι καλυτερο για το νεο ετος....χαρηκα που σε βρηκα Ξανθιωτισσα.......θα τα λεμε παω να σε βαλω στο σπιτακι μου........ελα αν θες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Σοφία, χαίρομαι που θα τα λέμε! Σου εύχομαι καλή χρονιά με υγεία!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ