Τα πρώτα μου μελομακάρονα είναι έτοιμα να ταξιδέψουν, στη Σουηδία!
Στέλνω κάθε χρόνο για να νιώθουν τα παιδιά μου τα σπιτικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά της μαμάς...τα συγκεκριμένα είναι τα αγαπημένα τους, φυσικά με το καρύδι στη ζύμη...δεν θα βρείτε σκέτα στο μπλογκ μου απλά αν δεν σας αρέσουν αφήστε τα απ έξω, απλά προσθέστε το ανάλογο αλεύρι, αξίζει όμως...κάνουν τι διαφορά!!!
Υλικά:
400 γρ σπορέλαιο
180 ελαιόλαδο
180 ελαιόλαδο
400 γρ χυμό πορτοκάλι
60 γρ άχνη ζάχαρη
3 κουταλάκια κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι σόδα
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
Λίγο αλάτι μια πρέζα
1/2 κουταλάκι μπέκιν
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1/2 κουταλάκι μπέκιν
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ, σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ, καρύδια χοντροσπασμένα
200 γρ, σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ, καρύδια χοντροσπασμένα
200 γρ καρύδια τριμμένα για πασπάλισμα
Υλικά για το σιρόπι
700 γρ ζάχαρη
500 γρ νερό
100 γρ μέλι
2-3 ξυλάκι κανέλα
4 γαρύφαλλα
4 γαρύφαλλα
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το πορτοκάλι, 3 λεπτά και άλλα 7 λεπτά σε χαμηλή φωτιά από το 9 στο 3, ρίχνουμε μέσα το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιροπιάζουμε ζεστά τα μελομακάρονα, και κρύο το σιρόπι, τα βουτάμε για 20 δευτερόλεπτα!
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι το μπέκιν και το σιμιγδάλι.
Σε άλλο μπολ τα υγρά υλικά...χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι, να ενωθούν.
Αν μας αρέσουν τα καρύδια μπορούμε να τα βάλουμε χοντροκομμένα μέσα στη ζύμη, αν όχι τότε στο κέντρο πλάθοντάς τα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι το μπέκιν και το σιμιγδάλι.
Σε άλλο μπολ τα υγρά υλικά...χτυπάμε με το σύρμα όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το σιμιγδάλι, να ενωθούν.
Αν μας αρέσουν τα καρύδια μπορούμε να τα βάλουμε χοντροκομμένα μέσα στη ζύμη, αν όχι τότε στο κέντρο πλάθοντάς τα.
Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά απαλά, (δεν το παιδεύουμε γιατί θα βγάλει λάδι), δεν βάζουμε το χέρι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ότι σχήμα θέλουμε.
Βάζουμε στο κέντρο 1/4 του καρυδιού και το κλίνουμε. (προαιρετικά αν δεν βάλουμε τα καρύδια στη ζύμη).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 20-25 λεπτά, στους 190 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα -λίγα, καυτά, στο κρύο σιρόπι, για 30 δευτερόλεπτα, το σιρόπι είναι ακριβώς όσο χρειάζεται στη δόση αυτή δεν περισσεύει καθόλου.
Τα βάζουμε προσεχτικά να μην διαλυθούν σε ένα ταψί εγώ τα τοποθετώ ανάποδα και όταν τα γυρίσω μετά από λίγη ώρα 10-20 λεπτά περίπου, το σιρόπι σταθεροποιήται στην καρδιά του μελομακάρονου.
Μικρά μυστικά που κάνουν διαφορά...
Τα αραδιάζουμε σε μία πιατέλα τα ρίχνουμε μέλι με πιρούνι να πέφτει σαν βροχή, και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι.
Καλή όρεξη!
Βάζουμε στο κέντρο 1/4 του καρυδιού και το κλίνουμε. (προαιρετικά αν δεν βάλουμε τα καρύδια στη ζύμη).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 20-25 λεπτά, στους 190 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα -λίγα, καυτά, στο κρύο σιρόπι, για 30 δευτερόλεπτα, το σιρόπι είναι ακριβώς όσο χρειάζεται στη δόση αυτή δεν περισσεύει καθόλου.
Τα βάζουμε προσεχτικά να μην διαλυθούν σε ένα ταψί εγώ τα τοποθετώ ανάποδα και όταν τα γυρίσω μετά από λίγη ώρα 10-20 λεπτά περίπου, το σιρόπι σταθεροποιήται στην καρδιά του μελομακάρονου.
Μικρά μυστικά που κάνουν διαφορά...
Καλή όρεξη!
Συμφωνω για το καρυδι μεσα.μονο που εκανα και μια λαμαρινα χωρις καρυδι γιατι ο ενας εγγονος μου δεν τρωει ξηρους καρπους.και αυτοι ωραιοι εγιναν.και του χρονου Χρυσα μου.Καλες γιορτες στα παιδακια σου.εμεις θα τα ξαναπουμε.φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφή