Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Το ψωμί μας κάθε μέρα!





Και τι δεν κάναμε...ψωμιά με μαγιά, ψωμιά με προζύμι, ψωμιά με γιαούρτι, μικρά, μεγάλα καλοψημένα με σχέδια...σας έχω ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο ψωμάκι, το κάνω πολύ συχνά, δοκιμάστε το...έχει και τα καλά του ο εγκλεισμός με τον Κορωνοιό....πως θα βγούμε δεν ξέρω....!!!
Το εύκολο ψωμί για την κάθε μέρα μας, αφράτο πεντανόστιμο ψωμί χωρίς συντηρητικά.
Δεν θέλει πολύ χρόνο το ξεκινάμε το πρωί και το μεσημέρι έχουμε το ζεστό μας ψωμάκι!!!

Υλικά:
700 γρ, αλεύρι
450 γρ, νερό χλιαρό
12 γρ, μαγιά ξερή
1 κγλ, αλάτι
1 κγλ, ζάχαρη

Εκτέλεση:
 Σε ένα μπολ συγκεντρώνουμε τα υλικά και με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε και κάνουμε μία  εύπλαστη ζύμη που κολλάει στα χέρια.



Σκεπάζουμε για 15 λεπτά, λαδώνουμε τα χέρια μας και διπλώνουμε τη ζύμη 2-3 φορές.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.


Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και χύνουμε τη ζύμη.
Απλώνουμε τη ζύμη αλευρώνουμε λίγο και με αλευρωμένα χέρια διπλώνουμε τη ζύμη σε φάκελο 4-5 φορές από όλες τις πλευρές.







Αν σχίζετε η ζύμη την αφήνουμε 10 λεπτά να απλώσει...το κάνουμε όσο χρειαστεί.
Πατώντας τις γωνίες και μαζεύοντας τη ζύμη στο στο κέντρο κάνουμε μία μπάλα και την τοποθετούμε στο σκεύος με καπάκι ή στη γάστρα, ή σε μία κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια που θα ψήσουμε, που έχουμε βάλει λαδόκολλα πασπαλισμένη με αλεύρι.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσει 1 ώρα περίπου ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος!!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
Βάζουμε ένα μπολάκι μεταλλικό ή πήλινο στον πάτο του φούρνου με 1 ποτήρι νερό για να ψήνουμε με υγρασία!!!
Κάνουμε κοψίματα στη ζύμη με ένα μαχαίρι ή ξυράφι κουζίνας.
Ψήνουμε 10 λεπτά στους 230c 25 λεπτά 200c και βγάζουμε το καπάκι, συνεχίζουμε άλλα 30 λεπτά ακόμη στους 200 βαθμούς!!!





Καλή όρεξη!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ