Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτινό τυρόψωμο!



Τρώγεται και σαν πίτα αν  βάλουμε διάφορα υλικά, όπως κασέρια, αλλαντικά, μανιτάρια,κ.τ.λ.
Εγώ το κάνω πότε με διάφορα τυριά,ή γαλοπούλα καπνιστή και μανιτάρια, ότι μου βρίσκεται στο σπίτι, η ζύμη του είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται και σκέτο.
Αποφάσισα να το κάνω  τα Χριστούγεννα για χριστόψωμο!

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε
500 γρ αλεύρι
2 αυγά
150 γρ. γάλα
100 γρ γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά ξερή
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κγλ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

Για τι γέμιση
100 γρ βιταμ
1 κούπα τυριά
Για την επάλειψη
1 αυγό
3-4 κ.σ. γάλα
Σπόρια διάφορα ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, παπαρουνόσπορο.



Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα  ρίχνουμε τη μαγιά με το μισό ζεστό γάλα, όχι καυτό, περίπου 40 βαθμούς, μία πρέζα ζάχαρη ανακατεύουμε λίγο να γίνει χυλός, τον σκεπάζουμε με λίγο αλεύρι, περιμένουμε 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.


Χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα, με τα αυγά, το αλάτι, το γιαούρτι,το λάδι,και κάνουμε μία μαλακιά ζύμη, προσθέτουμε και σπόρια.


Κάνουμε τη ζύμη δύο μπάλες, τις ανοίγουμε δύο φύλλα, απλώνουμε το βούτυρο και τα τυριά.



Τα τυλίγουμε σε ρολό και τα κόβουμε σε κομμάτια, ή τα στρίβουμε και τα τοποθετούμε σε μία μακρόστενη φόρμα, αφού βάλουμε λαδόκολλα, περασμένη με ελαιόλαδο.




.
Κάνουμε δύο σειρές στριφτάρια, χτυπάμε το αυγό με το γάλα, περιλούζουμε το τυρόψωμο,
πασπαλίζουμε με διάφορα σπόρια, ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο, το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.



Ψήνουμε 35-40 λεπτά στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις.



Καλή επιτυχία!!!







5 σχόλια:

  1. Υπέροχο, τρυφερό και πεντανόστιμο!!!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου Ζουζού :)
    Καλές Γιορτές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχαριστώ Γιώργο! Σου εύχομαι καλές γιορτές, με υγεία και χαρά!!!

      Διαγραφή
  2. Λαχταριστό και όμορφο το ψωμί σου Χρύσα μου.
    Με τόσα πολλά και υγιεινά υλικά φαντάζομαι τη νοστιμιά του!

    Ευχές πολλές για ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στρωμένο με πολλή αγάπη για φίλους και συγγενείς!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. loipon...pisteuw pos o akis petretzikis pernei merikes apo tis sintages tou apo to blog sou. Exei ftiaksei ki autos teteio tiropsomo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Βούλα μου, χαίρομαι που με παρακολουθείς, είναι πεντανόστιμο το ψωμάκι!!!Ο Άκης είναι αγαπημένος Σεφ !!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ