Ο νέος είναι ωραίος.... ο παλιός είναι αλλιώς....
Τα τσουρέκια μου προ ίντερνετ εποχής!!!!
Χρόνια τα έκανα και τα είχα συστήσει σε πολλές φίλες μου οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν αλλάζουν τη συνταγή και τα κάνουν, μου τα θύμισε μία φίλη μου από τα παλιά σήμερα που κάνει τα δικά μου τσουρέκια, κι εγώ δεν τα είχα αναρτήσει τόσα χρόνια.
Έκανα άλλες συνταγές, πολύ ωραία και νόστιμα τσουρέκια...μου αρέσει να πειραματίζομαι και αποφάσισα να τα κάνω επιτόπου, γιατί τα υλικά είναι πολύ απλά όπως και η διαδικασία!!!
Τσουρέκια γεμάτα από βούτυρο, γάλα και αυγά, απαλά με ίνες, αφράτα, αλλά όχι φούσκες όπως είναι τα περισσότερα της αγοράς... που γίνονται με νερό...αυτά είναι τσουρέκια της μαμάς αλλά ζυμωμένα ελάχιστα και αυτή είναι η ιδιαιτερότητά τους που τα κάνει αφράτα!
Δοκιμάστε τα θα σας ενθουσιάσουν...μπορούν να γίνουν και φανταστικά κρουασάν για όλες τις μέρες όχι μόνο το Πάσχα!!!
Υλικά:
1 κιλό + 1/2 φλιτζάνι αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
250 γρ. γάλα
6 αυγά
350 γρ ζάχαρη
250 γρ βιτάμ ή βούτυρο λουρμπακ
100 γρ. μαγιά φρέσκια ή 2 1/2 φακελάκια ξερή
1 κ.γλ. κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
1 πρέζα αλάτι
1-2 κουταλιές ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση μερέντα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη.(προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 3 κουταλιές ιμβερτοποιημένη ζάχαρη ΕΔΩ εγώ έβαλα 3 κουταλιές σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι) και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλάτι, πρέπει να είναι τόσο ζεστά ώστε να δέχεται το χέρι μας.
προσθέτουμε τα αυγά εκτός από ένα κρόκο που θα αλείψουμε τα τσουρέκια αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό ή γάλα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα τρίβουμε τη μαγιά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν.
Βουτάμε το χέρι στο αλεύρι από το μισό φλιτζάνι πασπαλίζουμε και διπλώνουμε μερικές φορές.
Η ζύμη είναι μαλακιά αλλά εύπλαστη,...δεν την παιδεύουμε.... καμιά φορά θέλει λίγο αλεύρι μισό φλιτζάνι.. παραπάνω ή παρακάτω ανάλογα με το αλεύρι....
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή μία πλαστική σακούλα και μία πετσέτα κουζίνας, βάζουμε τη λεκάνη στο φούρνο, όπως και ένα μεταλλικό μπολ με ζεστό νερό κάτω-κάτω στο φούρνο, έχουμε προθερμάνει τους 50 βαθμούς, σβήνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη λάμπα του φούρνου να καίει, μέχρι να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί η ζύμη.....
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε μικρά μεγάλα τσουρέκια γεμιστά ή σκέτα.
Η ζύμη πλάθεται πολύ ωραία χωρίς να θέλει αλεύρι, μπορούμε να λαδώσουμε τις παλάμες μας με μερικές σταγόνες ηλιέλαιο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις. ή στον αέρα στους 160 βαθμούς!
Τα γεμιστά δε τα λατρεύουν σχεδόν όλοι, μικροί ή μεγάλοι.. με 1-2 κουταλιές μερέντα γεμίζουμε το κάθε κορδόνι!
Ψήνουμε 25-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
Υπέροχα αφράτα αλλά γεμάτα γεύση, σου θυμίζουν Πάσχα Ελλήνων!!!
Καλή επιτυχία!!!
Για τη γέμιση μερέντα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα τη ζάχαρη.(προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και 3 κουταλιές ιμβερτοποιημένη ζάχαρη ΕΔΩ εγώ έβαλα 3 κουταλιές σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι) και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλάτι, πρέπει να είναι τόσο ζεστά ώστε να δέχεται το χέρι μας.
προσθέτουμε τα αυγά εκτός από ένα κρόκο που θα αλείψουμε τα τσουρέκια αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό ή γάλα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μία λακκούβα τρίβουμε τη μαγιά και προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν.
Βουτάμε το χέρι στο αλεύρι από το μισό φλιτζάνι πασπαλίζουμε και διπλώνουμε μερικές φορές.
Η ζύμη είναι μαλακιά αλλά εύπλαστη,...δεν την παιδεύουμε.... καμιά φορά θέλει λίγο αλεύρι μισό φλιτζάνι.. παραπάνω ή παρακάτω ανάλογα με το αλεύρι....
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε μικρά μεγάλα τσουρέκια γεμιστά ή σκέτα.
Η ζύμη πλάθεται πολύ ωραία χωρίς να θέλει αλεύρι, μπορούμε να λαδώσουμε τις παλάμες μας με μερικές σταγόνες ηλιέλαιο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις. ή στον αέρα στους 160 βαθμούς!
Τα γεμιστά δε τα λατρεύουν σχεδόν όλοι, μικροί ή μεγάλοι.. με 1-2 κουταλιές μερέντα γεμίζουμε το κάθε κορδόνι!
Περιμένουμε 15 λεπτά και τα περνάμε με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι.
.Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα.
Δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα, τα ψήνουμε σύντομα γιατί θα φουσκώσουν και στο φούρνο....αλλιώς σκάνε!!!
.Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα.
Δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα, τα ψήνουμε σύντομα γιατί θα φουσκώσουν και στο φούρνο....αλλιώς σκάνε!!!
Υπέροχα αφράτα αλλά γεμάτα γεύση, σου θυμίζουν Πάσχα Ελλήνων!!!
Καλή επιτυχία!!!
Καλό Πάσχα!!!
Νιαααααααααααααααμμμμμμμμμμμ νιαμ νιααααααμμμμμμμμμμμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ορισμένες περιπτώσεις ο παλιός είναι ο μόνος!!!!! χαχαχαχαχα
Καλή Ανάσταση να έχουμε Ζουζού μου!
Χαχαααα... έτσι ακριβώς Τατιάνα μου αυτή την άποψη έχω κι εγώ χαχαααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη!!! Πολλά φιλιά!!!
ΩΡΕ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ!!!!!ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ?!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή¨οπως γράφω και πιό πάνω στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις...δεν το προσέξατε... Καλό σας βράδυ!!!
Διαγραφή¨οπως γράφω και πιό πάνω στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις...δεν το προσέξατε... Καλό σας βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αλευρι πρεπει να ειναι λιγο μαλλον θελει κι αλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έγραψα όσο έβαλα, εσείς αν νομίζετε βάλτε περισσότερο, το αλεύρι ανάλογα τι θα χρισιμοποιήσουμε θέλει λίγο πάνω λίγο κάτω φυσικά και τα αυγά να είναι κανονικά όχι πολύ μεγάλα... Καλό Πάσχα!
Διαγραφήσε ευχαριστώ για την απαντηση το αλευρι ηταν λιγο εβαλα κι άλλο,αλλα πραγματικά μια ευκολη και νοστιμη συνταγή,τα εφτιαξα και εγιναν πολυ καλα αφρατα με ινες καλες γιορτές να έχουμε !!! δεν θελω να γραφω ανωνυμα αλλα δεν ξερω πως να το κάνω αλλιώς
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να βάλουμε ξηρή μαγιά αντί νωπής?Και αν ναι ποση?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μου εγώ θα έβαζα 2- 2 1/2 φακελάκια ξερή! Καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ζουζου μου!Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!Με την ξερή θα τα κάνω.Καλο Πάσχα να εχουμε με υγεία κ χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερωτηση ακόμα Ζουζου μου.Η ξερη μαγιά που μπαίνει? Σε πιο σταδιο της συνταγης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη θέση της φρέσκια Αναστασία μου...όπως είναι στη συνταγή! Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα με υγεία!
ΔιαγραφήΑαα οκει!Ευχαριστώωω!😍
ΑπάντησηΔιαγραφήπωπωπωπωπω φαινονται γιαμι....
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτηση χαζη βεβαια αλλα πως θα μαθω.....
εδω ειδα ενα τσουρεκι με 3 κ ενα με 4 λωριδες για πλεξουδες?
δλδ ποσα βγαινουν .. αν ειναι δυο ταψια τα ψηνουμε με αερα μαζι? αν κατσει το δευτερο ταψι δεν πειραζει? γιατι μετρησα 13 λωριδες
επισης το ΜΙΣΟ ΦΛΙΤΖΑΚΙ ΑΛΕΥΡΙ της συνταγης ειναι αυτο που λες για τα χερια?
και το ενα αυγο απο τα 6 για το αλειμα τους? δλδ 5 μεσα στη ζυμη
Σοφία μου ότι ερώτηση θες να με ρωτάς και αν μπορώ θα σου απαντώ, ούτε εγώ έχω πολλές γνώσεις, από την εμπειρία μου ότι ξέρω! Έκανα 4 τσουρέκια 3 με 3 κορδόνια και ένα με 4 κορδόνια. Όσο για το ψήσιμο εγώ ψήνω ένα ταψί τη φορά, πρώτα το πρώτο που έπλασα και μετά το δεύτερο...επίσης με το που βάλω στο φούρνο το πρώτο ξεκινάω να περνάω αυγό το δεύτερο μη μου στεγνώσει! Από το έκτο αυγό τον κρόκο για το άλειμμα των τσουρεκιών και το ασπράδι στη ζύμη, Το μισό φλιτζάνι αλεύρι είναι μπαλαντέρ αν σε περίπτωση χρειαστεί λίγο για τη ζύμη, γιατί και τα αυγά διαφέρουν πότε είναι μικρά πότε είναι μεγάλα, προσθέτουμε στη ζύμη αν χρειαστεί καμιά κουταλιά, όπως και για τα χέρια!!!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας μαγιά ξερή φακελάκια εννοείται 2 φακελάκια και ένα μισό
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς δύο και από το ΄τρίτο φακελάκι το μισό!!!
Διαγραφή