Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τυρί ζεματιστό ( στουμποτύρι)


Τυρί ζεματιστό ( στουμποτύρι)


Είναι  ένα είδος τυριού όπως ή μοτσαρέλα  (παραδοσιακό )
3 λίτρα γάλα
3 κγλ πυτιά υγρή
Χοντρό αλάτι
1 τυρόπανο (τσαντήλα )

Βράζουμε το γάλα αν είναι φρέσκο,  και το αφήνουμε να κρυώσει, να φτάσει στους 33 βαθμούς, αν δεν έχουμε θερμόμετρο να γίνει χλιαρό, το γάλα αν είναι του εμπορίου,  απλός το ζεσταίνουμε λίγο.
Ανακατεύουμε την πυτιά στο γάλα, το σκεπάζουμε για 1 ώρα, μέχρι να πήξει.


Αφού έχει πήξει, το κόβουμε όπως το μπακλαβά, σε μεγάλα κομμάτια,  ρίχνουμε 1 1/2 λίτρο βραστό νερό και το ανακατεύουμε , θα δούμε ότι ξεχωρίζει το τυρί.

Ή το βάζουμε να βράσει μέχρι να ξεχωρίσει η τυρομάζα από το τυρόγαλο.

Και στης 2 περιπτώσεις έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα , απλά στην πρώτη δεν χάνουμε χρόνο.
Σε ένα στραγγιστήρι, απλώνουμε  την τσαντήλα,  και ρίχνουμε τη μάζα του τυριού .


Το δένουμε, και το κρεμάμε μέχρι να στραγγίσει, θέλει μερικές ώρες.


Αν μας αρέσει το τρώμε ανάλατο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μοτσαρέλα,  ή του ρίχνουμε χοντρό αλάτι,  και το συντηρούμε στο ψυγείο, για πίτες για μία εβδομάδα, ή το βάζουμε στη σαλαμούρα, 3 μέρες μετά το αλάτισμα, τρώγεται σαν φέτα.


Μπορούμε να το ψήσουμε, ή να το τηγανίσουμε, όπως το χαλούμι.
Αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα, το συντηρούμε  στην σαλαμούρα.
Είναι υπέροχο να τρως το δικό σου φρέσκο τυράκι!!!!!!!!!!

Για τη σαλαμούρα:
Βράζουμε 1 λίτρο νερό με 70 γρ. αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Έτοιμη η σαλαμούρα μπορούμε να διατηρήσουμε το τυρί στο ψυγείο για αρκετό καιρό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ