Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Ψωμί ψωμάκι


Χωριάτικο ψωμί


3 κούπες αλεύρι για όλες τις  χρίσεις
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
2 ½ κ,γλ μαγιά ξερή
1 κ,γλ ζάχαρη
2 κ,γλ αλάτι
5 κ,σ γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπόλ βάζουμε το νερό ,το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά.

Σε ένα άλλο μεγαλύτερο  μπόλ , ανακατεύουμε το αλεύρι, με το  αλάτι, και ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς, και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα, να υγραθεί το αλεύρι.

Βάζουμε το μπόλ σε μία νάιλον σακούλα ,το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 15 με 18 ώρες να  ξεκουραστεί, την άλλη μέρα ρίχνουμε στον πάγκο της κουζίνας μπόλικο αλεύρι και ρίχνουμε τη ζύμη, αλευρώνουμε τη ζύμη,  και τα χέρια μας, και διπλώνουμε τη ζύμη σαν ένα φάκελο, την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί.



Λαδώνουμε μία φόρμα για ψωμί πασπαλίζουμε με αλεύρι ή με ψιλό σιμιγδάλι ,και βάζουμε το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με πετσέτα, και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς.
Ψήνουμε  για 40 λεπτά στους 240, και  τα τελευταία 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ