Είναι πεντανόστιμη πίτα, την κάνουν σε κάποια χωριά στην περιοχή μας.
Είναι μπελαλίδικη, αλλά αξίζει τον κόπο.
Τη συνταγή μου την έδειξε η φίλη μου η Μαχμπουλέ!
Προσπάθησα να την κάνω μόνη μου έγινε χαμός, να φανταστείτε πρέπει να ανοίγεις το φύλλο, να το βράζεις, και συγχρόνως να στρώνεις, και να φωτογραφίζεις. Χαμός σας λέω!!!
Από μόνη μου είπα μπράβο Χρύσα, το αποτέλεσμα με δικαίωσε!!!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
3 αυγά
1 1/4 φλιτζάνι γάλα
1 κ.γλ. αλάτι
5-6 φλιτζάνια αλεύρι
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
1 κιλό πράσα σε φετούλες σοταρισμένα σε ελαιόλαδο
Τυρί φέτα 1/4 κιλού
Με τα υλικά για το ζυμάρι κάνουμε μία ζύμη μαλακιά να πλάθεται.
Κάνουμε από τη ζύμη 10 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα να ξεκουραστούν.
Σοτάρουμε τα πράσα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλα, το πρώτο το απλώνουμε άβραστο, όπως και το τελευταίο που θα σκεπάσει την πίτα, δηλαδή θα βράσουμε τα 8 φύλλα, πάντα σε κάθε φύλλο βάζουμε λάδι.
Θα
Βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα νερό, με 1 κουταλάκι αλάτι και 2-3 κουταλιές λάδι.
Ανοίγουμε το φύλλο το βάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά, το παίρνουμε με ξύλινη κουτάλα και το βουτάμε στην κατσαρόλα με το κρύο νερό.
Καλά θα ήταν να υπάρχει και βοηθός!!!!!!!
Το παίρνουμε από την κατσαρόλα με το κρύο νερό και το απλώνουμε σε μία πετσέτα κουζίνας.
Το σκουπίζουμε από τα πολλά υγρά και το απλώνουμε στο ταψί, δεν μας πειράζει αν τρυπήσει.
Θα βάλουμε στην πίτα 1 φύλλο άβραστο, 4 φύλλα βρασμένα, τη γέμιση, πάλι 4 φύλλα βρασμένα και το τελευταίο φύλλο άβραστο.
Θα λαδώσουμε την πίτα και θα την χαράξουμε.
Θα την ψήσουμε στους 190 βαθμούς περίπου 1 ώρα.
Νομίζω άξιζε τον κόπο!!!!
Την έγραψα όσο μπορούσα πιο απλά οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.
Πολύ ενδιαφέρουσα η προεργασία με τα βρασμένα φύλλα!!!Ήξερα ως τώρα τα προψημένα, με τα οποία επίσης η πίτα γίνεται εξαιρετική,αλλά αυτά πρώτη μου φορά τα βλέπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προεργασία είναι κουραστική και χρονοβόρα,αλλά πράγματι αξίζει τον κόπο.Η εμφάνιση της πίτας είναι αξεπέραστη και η νοστιμιά αναμφισβήτητα απαράμιλλη!
Για ποιά περιοχή μιλάμε??Τούτη η διαδικασία εδώ στη βόρεια Ελλάδα,μάλλον άγνωστη είναι..εκτός και αν κάνω λάθος.
Συγχαρητήρια για την τεχνική αλλά και για τον κόπο!
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!
ΥΓ.Μια απορία..τα εσωτερικά βρασμένα φύλλα δεν είναι πολύ μαλακά?Εννοώ μπορούν να ψηθούν με τα υγρά που απορρόφησαν από τον εμβαπτισμό τους στο βραστό νερό?
Γεια σου Φωτεινή μιλάμε για την περιοχή της Ξάνθης, σίγουρα θα έχεις ακουστά τα Πομακοχώρια κατοικούνται από Έλληνες μουσουλμάνους.
ΔιαγραφήΌσο για τα φύλλα αν διαβάσεις τα υλικά είναι αλεύρι, γάλα και αυγά, κάτι σαν τα Ιταλικά λαζάνια αλλά πολύ πιο νόστιμα. Φιλάκια!!!
Καλημέρα, δεν έχω ξαναδεί τέτοια πίτα και δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν μέρη όπου το φύλλο ανοίγεται και βράζεται μ' αυτόν τον τρόπο!!! Γίνεται για να σταθεροποιηθεί καλύτερα με το βράσιμο? Και έχω ακριβώς την ίδια απορία με τη Φωτεινή από πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως μπράβο σου για τον κόπο και σίγουρα σ' ευχαριστούμε που μας έδειξες κάτι διαφορετικό!
Έδωσα την απάντηση, νομίζω, είναι μία πίτα ιδιαίτερη και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας!Φιλάκια!
ΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Εχω πράσσα κι έλεγα να τα κάνω βελουτέ, αλλά με βάζεις σε πειρασμούς... Αν και δεν έχω βοηθό, λέω να φτιάξω μια μικρή πρασσοπιτούλα για δοκιμή! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία δοκιμή θα σε πείσει, πραγματικά αν έχεις χρόνο κάνε την, και εγώ μόνη την έκανα δεν ήθελα κανέναν μέσα στην κουζίνα μου το καταχάρηκα, άξιζε τον κόπο!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια Ελένη!
Καλά....ΔΕ ΠΑΙΖΕΣΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε φτάνει που ανοίγεις εξαιρετικό φύλλο , τώρα το εβρασες κι όλας, ένα-ένα?????????????
Υποκλίνομαι!
Δεν έχω δοκιμάσει τέτοια πίτα!!!!
Συγχαρητήρια!!!!
Ευχαριστώ Πεπούλα, μου αρέσει να πειραματίζομαι, με ότι έχει σχέσει με ζυμάρια !!!
ΔιαγραφήΑυτό το κόλπο με το βραστό φύλλο πρώτη φορά το βλέπω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνει πολύ νόστιμη.
Φιλάκια.
Ρούλα μου είναι πολύ νόστιμη την είχα φάει πολύ παλιά, είχα μία μουσουλμάνα υπάλληλο και μου είχε φέρει να τη δοκιμάσω, την θυμήθηκα την πίτα πρόσφατα και μου την περιέγραψε στο τηλέφωνο.
ΔιαγραφήΕμείς την ευχαριστηθήκαμε, έγινε πολύ νόστιμη, θα την ξανακάνω το μόνο σίγουρο!!!
Υπάλληλος σας; Τί επιχείρηση έχετε;
ΔιαγραφήΕίσαι καταπληκτική Χρύσα μου συγχαρητήρια λες να τολμησω;
ΔιαγραφήΠωπωπω τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτά τα φύλλα είναι να τα φτιάξουμε ότνα αθ έχουμε παρέα Χρύσα μου, να το διασκεδάσουμε!
Δεν έχω λόγια για την πίτα φαίνεται καταπληκτική!!
Έρη μου Δίπλα μας τα κάνουν, στα κιμμέρια οι πομάκισες, αν έχεις παρέα όντος έχει πλάκα!! πραγματικά είναι πολύ νόστιμη γιαυτό τη θυμήθηκα, πριν χρόνια την είχα φάει και μου είχε κάνει εντύπωση!!!
ΔιαγραφήΑυτό, Χρύσα μου, είναι οι Άθλοι του Ηρακλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια για τον κόπο και την υπομονή σου...
Εντάξει μη στεναχωριέσαι, την επόμενη φορά θα έρθω να σε βοηθήσω...θα φωτογραφίζω και στο τέλος θα τρώγω. Βοήθεια είναι κι αυτή! :)
Z.
Ζαμπία μου, ναι τι θέλω μια βοήθεια, και στο βράσιμο και στο φάγωμα!!!Στη φωτογραφία δε, είσαι άπαιχτη,,,, με παρέα είναι όντος αλλιώς!!! Πολλά φιλιά!!!
Διαγραφήφοβερη..αν και μπελαλιδικη σε αποζημιωνει..φιλακια
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Λίλα μου, όταν την τρως σε αποζημιώνει, αυτό είναι σίγουρο!Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΤο βράσιμο μου φαίνεται λίγο κουραστικό αλλά το αποτέλεσμα το βλέπω πολύ λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά στην υπομονή σου! Μπράβο! Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω!
Καλό σου απόγευμα.
Γεια σου Ελένη, σίγουρα να τι δοκιμάσεις, κάνεις τόσες ωραίες συνταγές!!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ σου εύχομαι!
Φανταστική πολλά μπράβο Χρύσα μου για τη υπομονήσου!!!!Απλά τέλειααα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήEλπιδάκι μου να την δοκιμάσεις εσύ που λατρεύεις τις πίτες, είναι ανεπανάληπτη!!!
ΔιαγραφήΜόλις επανέλθω με τα χέρια μου θα το ξανα επιχειρήσω!!!( αυτή τη στιγμή βλέπω Ντίνα Νικολάου είναι στα μέρη σου)!!! Φιλάκια!!