Καιρό είχα να κάνω
ψωμάκι στο σπίτι, σήμερα διαπίστωσα ότι δεν έχω ψωμί και μόνο που το σκεπτόμουν
μου τρέχανε τα σάλια ..λατρεύω ότι έχει
σχέση με ζυμαράκια!!!!
Είναι τόσο απλό
το να κάνουμε ψωμί, χωρίς να λερώσουμε χεράκια.
Υλικά για 4
ψωμάκια
1 κιλό αλεύρι για
όλες τις χρήσεις.
3 φλιτζάνια νερό
χλιαρό 600 ml
50 γρ μαγιά φρέσκια
ή 2 φακελάκια ξερή
2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
4-6 κ.σ.
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ
βάζουμε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, 1
κουταλιά αλεύρι, τη ζάχαρη και την μαγιά, την λιώνουμε και την αφήνουμε να
φουσκώσει 10 λεπτά.
Ζυμώνουμε 10
λεπτά, αφήνουμε τη ζύμη 20 λεπτά στον κάδο να ξεκουραστεί, απλώνουμε 1-2
κουταλιές λάδι επάνω στο ζυμάρι.
Αφού ξεκουραστεί, ξαναχτυπάμε τη ζύμη για άλλα 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τη ζύμη
στον πάγκο της κουζίνα επάνω σε λίγο αλεύρι.
Αφού ξεκουραστεί, ξαναχτυπάμε τη ζύμη για άλλα 5 λεπτά.
Χαράζουμε τα
ψωμάκια με ένα ψαλίδι, τα βρέχουμε με λίγες σταγόνες νερό πασπαλίζουμε με
σουσάμι (προαιρετικά) και τα αφήνουμε άλλα 20 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.
Όταν ψήνω ψωμί
βάζω στον πάτο του φούρνου ένα μεταλλικό μπολάκι με νερό για να ψήνετε στον
ατμό, κάνει ωραία κρούστα!!!!
Καλή όρεξη!
Καλή όρεξη!
Πάντα τρώμε δικό μας ψωμί είχα αρτοπαρασκευαστή που τα τελευταία χρόνια έκανε μόνο το ζύμωμα, τώρα ας είναι καλά το μίξερ. καλοφάγωτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ξανθή μου! Μας αρέσει πάρα πολύ το ψωμί και αν είναι σπιτικό και φρέσκο, δεν μας προλαβαίνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθούμε να το αποφεύγουμε λόγο διαίτης όσο γίνετε!!
Φιλάκια και καλό βράδυ Ξανθή!!!
Δώσε μου τη τελευταία φωτογραφία και είμαι οκ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαρίστως Πεπούλα μου και με χωριάτικα αυγουλάκια παρακαλώ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια γλυκιά μου!!!