Τον πρώτο λόγο σε αυτή την πίτα την έχουν τα φύλλα.... η γέμιση είναι στην διάθεσή σας...τυράκι, χόρτα ή κιμά , εγώ την κάνω συχνά με τυράκι...τώρα απολαύστε την με κιμά, απλά υπέροχη!!!
Νόστιμα, τραγανά, λεπτά αραχνοΰφαντα φύλλα θα τα έλεγα, μπορείς σίγουρα να διαβάσεις από την άλλη πλευρά.
Και όλα αυτά χωρίς πλάστη μόνο με τα χέρια, θέλει λίγη προπόνηση, αλλά το διασκεδάζεις με το αποτέλεσμα!
Υλικά για τη
ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
αφαιρούμε 1 φλιτζάνι για τα φύλλα
1 κγλ. αλάτι
1 αυγό
1 φλιτζανάκι του
Ελληνικού καφέ ηλιέλαιο
½ λίτρο ζεστό
νερό
Για τη γέμιση:
300 γρ. κιμά
μοσχαρίσιο
2 πράσα σε λεπτές
ροδέλες
Αλάτι πιπέρι
2-3 κουταλιές
τυρί τριμμένο (εγώ βάζω γραβιέρα)
Για ανάμεσα στα
φύλλα:
½ φλιτζάνι
βούτυρο (λιωμένο ζεστό)
½ φλιτζάνι
ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι
στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό, το λάδι και σιγά-σιγά το
νερό.
Χωρίζουμε τη ζύμη
σε 26 μπαλάκια, τα λαδώνουμε με ελάχιστο λάδι, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα
αφήνουμε να ξεκουραστούν 40 λεπτά.
Ξεκινάμε να κάνουμε
τη γέμιση.
Σοτάρουμε τα
πράσα με τον κιμά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και ½ κουταλάκι κύμινο.
Με τον πλάστη ή με λαδωμένα χέρια ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μικρά φύλλα και τα στοιβάζουμε ένα πάνω στο άλλο με βουτυρόλαδο ανάμεσα, βάζοντας τα ένα πάνω στο άλλο μοιρασμένα σε 2 ντάνες.
Με τον πλάστη ή με λαδωμένα χέρια ανοίγουμε τα μπαλάκια σε μικρά φύλλα και τα στοιβάζουμε ένα πάνω στο άλλο με βουτυρόλαδο ανάμεσα, βάζοντας τα ένα πάνω στο άλλο μοιρασμένα σε 2 ντάνες.
Κάνουμε 2 στοίβες με φυλλαράκια 13+13.
Πατάμε απαλά με τα δάχτυλα και απλώνουμε τα φύλλα να ανοίξουν όσο το ταψί μας, τραβάμε τις άκρες με τα δάχτυλα και απλώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί.
Απλώνουμε τη
γέμιση αφού έχει κρυώσει, πασπαλίζουμε το τυρί.
Απλώνουμε το
μεγάλο φύλλο επάνω στη γέμιση και κλίνουμε γύρο-γύρο τον κόθρο.
Ρίχνουμε το
υπόλοιπο βούτυρο-λάδι, πιάνουμε τη ζύμη στο κέντρο σταθερά και στρίβουμε το
ταψί μέχρι να τεντώσουν τα φύλλα και να δημιουργηθεί δίνη!!!
Καλή όρεξη!!!
τελειο φαινεται το φυλλο. μα τα 26 ζυμαρακια γινονται 26 φυλλα, 13 πανω και 13 κατω? για τις ποσοτητες που δινεις τι διαμετρο ταψι χρησιμοποιησες?
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
Γεια σου Ειρήνη, ναι τα φύλλα είναι 13 και 13 το δε ταψί 40άρη αλουμινίου, γιατί μόνο σε αλουμινίου ψήνονται καλά οι πίτες... φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Διαγραφήυπεροχο φαινεται. 26 φυλλα!!!! θα δοκιμασω και θα σου πω.
Διαγραφήσε ευχαριστω
απιστευτη.οντως αερινα τα φυλλα.καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνω και εγώ διάφορες πίτες, αλλά αυτή είναι το κάτι άλλο! Μοναδική στη γεύση και πολύ πρωτότυπη στην εμφάνιση! Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι μαζί μας τέτοιες υπέροχες συνταγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Δέσποινα,η χαρά είναι δική μου καλή μου, μου αρέσει να μοιράζομαι τις συνταγές που αγαπώ, εύχομαι να γίνει αγαπημένη σου, είναι φανταστική η ζύμη, για γέμιση βάλε ότι σου αρέσει!!!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΗ πίτα αυτή απλά ....ΔΕΝ υπάρχει!!! Την εφτιαξα χθες. `Ευγε,bravo Zouzou!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα θέλω να σε ρωτήσω για τα φύλλα ανοίγουμε τα φυλλαράκια όλα μαζί ή το καθένα ξεχωριστά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανή μου γειά σου, όπως γράφω και στη συνταγή, στοιβάζουμε τα φυλλαράκια το ένα πάνω στο άλλο και μετά με τα χέρια τεντώνουμε.... καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΤι βούτυρο βάζετε βιτάμ ή κάτι άλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι βούτυρο βάζετε βιτάμ ή κάτι άλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βάζω λούρπακ βούτυρο μου αρέσει το άρωμά του, μπορείτε να βάλετε και μαργαρίνη, ότι σας αρέσει!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή