Με το κουλούρι το
σουσαμένιο μεγαλώσαμε... ποιος δεν το έχει φάει για πρωινό, δεκατιανό, στο σχολείο, στη
δουλειά.
Δοκίμασα πολλές συνταγές
αυτή μου τράβηξε την προσοχή, είναι με πετιμέζι, κι εγώ κάνω πετιμέζι κάθε
χρόνο, την έκανα και ενθουσιάστηκα, έγιναν φανταστικά μυρωδάτα τραγανά
κουλούρια!!!
Τα έκανα και με αλεύρι
Ζέας την υπέροχη νοστιμιά την έδωσε το πετιμέζι, ή το αλεύρι Ζέας, δεν ξέρω...το αποτέλεσμα
ήταν φανταστικά σουσαμένια κουλούρια!!!
Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια
αλεύρι για όλες τις χρίσεις ή μισό μισό με ολικής άλεσης (προαιρετικά)
1 κ.σ. μαγιά ξερή
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 ¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό
Για την
επικάλυψη:
1 φλιτζάνι
πετιμέζι από σταφύλια
½ φλιτζάνι νερό
1 κ.σ. αλεύρι
2 φλιτζάνια
σουσάμι καβουρντισμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε την
ξερή μαγιά, με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι
και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Μπορούμε να την
κάνουμε στο μίξερ, εμένα μου αρέσει να ζυμώνω και την κάνω με τα χέρια.
Σκεπάζουμε τη
ζύμη με μία βρεγμένη πετσέτα, την
αφήνουμε να φουσκώσει 40 λεπτά.
Πλάθουμε τη ζύμη
ένα ρολό, τη μοιράζουμε σε 14-16 ίσα κομμάτια.
Κάνουμε με τη
ζύμη όλα τα κουλούρια.
Αραιώνουμε το
πετιμέζι με το νερό, διαλύουμε το αλεύρι μέσα, βουτάμε ένα ένα τα κουλούρια και
μετά στο σουσάμι.
Βάζουμε λαδόκολλα
στο ταψί, τοποθετούμε τα κουλούρια.
Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος!
Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος!
Τα
ψήνουμε 20 λεπτά στους 230 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο
χρώμα!!!
Καλή όρεξη!!!
Τα αγαπώ αυτά τα κουλούρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια.
Καλή σου μέραα. :)))
Από τα πιο νόστιμα και όμορφα σιμίτια της μπλογκόσφαιρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω πετιμέζι και θα τα φτιάξω!
Φιλιά σου πολλά
Z.
Μόλις τα ξεφούρνισα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πώ,απλά ΤΕΛΕΙΑ !!!!
Μπράβο σου.
Νίκος Λ.
Πρέπει να είναι τέλεια!!! Αύριο πάω για πετιμέζι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Χρύσα!
Τα φιλιά μου Κική μου, πώς έμεινες εσύ από περιοχή σταφυλιού... από πετιμέζι??
ΔιαγραφήΕγώ κάνω κάθε χρόνο και το χρησιμοποιώ σε διάφορα!!!
Εμείς που δεν έχουμε πετιμεζι τι κάνουμε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα έλεγα να αγοράσετε... αξίζει να υπάρχει στην κουζίνα σας...αλλιώς θα έβαζα νερό με ταχίνι και ζάχαρη και αυτό θα του δώσει γεύση και νοστιμιά!!!
Διαγραφήαναλογιες ταχινι νερο και ζαχαρη μην γινει το κουλουρι΄΄παπαρα΄΄?
Διαγραφήχαχααα θα βάλουμε τόσο.... όσο φίλε... το υγρό εγώ θα το έκανα ένα φλιτζάνι νερό 1 κουταλιά ταχίνι και 1 κουταλιά ζάχαρη καλά ανακατεμένα και επίσης μπορεί αντι για ζάχαρη μία κουταλιά καλή μέλι... τι λέτε???
ΔιαγραφήΕαν τρίψουμε τυρι πχ κεφαλογραβιερα η κασερι και το ανακατεψουμε στην ζυμη και πλασουμε τα κουλουρια θα βγουν καλα η θα χαλασουν στο ψησιμο η δεν θα πλαθονται?
ΑπάντησηΔιαγραφή...τότε θα σας έλεγα να κάνετε μπατόν σαλέ με σουσάμι... κάτι που δεν το έχω κάνει δεν μπορώ να έχω και άποψη...σας χαιρετώ καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΜην νευριαζετε κυρια μου!!!!!!!!!!!!!!!!
Διαγραφήτην γνωμη σας ζητησαμε !ελεος!
χαχααα η ζωή είναι πολύ μικρή για να νευριάζω με τέτοια... φίλε μου, αν δεις όταν έγραψα την απάντηση... ήταν μεσάνυχτα χαχαααα μόνο νεύρα δεν είχα! σας χαιρετώ!!!
ΔιαγραφήΚαλε που ειδες εσύ ότι νευρίασε; Πας καλά; Μια χαρά απάντηση έδωσε η γυναίκα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή