Η πίτα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας με άπειρες παραλαγές.
Σε κάθε περίπτωση όμως καθοριστικό ρόλο παίζουν τα φύλλα που αγκαλιάζουν τα υλικά, τα σπιτικά δεν έχουν καμία σχέση με της αγοράς,
Λατρεύω τις ζύμες δεν με ενδιαφέρει η γέμιση γιαυτό τρώω πάντα τις γωνίες!!!!
Αυτή η πίτα είναι από της πιο νόστιμες που έχω βάλει στο μπλογκ.
Υλικά για την Ζύμη:
800 γρ. αλεύρι περίπου, λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα με το αλεύρι.
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι νερό
2-3 κ.σ.λάδι
1 κ.σ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
300 γρ τυριά τριμμένα
Για το άλειμμα των φύλλων
150 γρ. βούτυρο καλό + 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για το άλειμμα 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό
Εκτέλεση
Πιάνουμε τη μαγιά με το νερό χλιαρό, τη μαγιά τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά.
Την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια όσο ένα μανταρίνι μεγαλούτσικο, τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε τα φύλλα 3 κάθε φορά, όσο ένα πιάτο του φαγητού, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, αν η ζύμη είναι μαλακιά ανοίγει με τα δάχτυλα...αλλιώς με τον πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο .με τα 3 φύλλα δηλαδή... 4 μεγάλα φύλλα απο 3 φυλλαράκια που τα ανοίξαμε το ένα πάνω στο άλλο... πασπαλίζουμε με τα τυριά τα τυλίγουμε σε ρολό και τα στρίβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα στρίβουμε και τα τεντώνουμε.
Τα Αραδιάζουμε τα μπαστούνια στο ταψί και τα περνάμε με το βούτυρο και τον κρόκο του αυγού.
Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ξεροψηθούν.
Καλή επιτυχία!!!
ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!
Τέλεια τα στριφτάρια!!Ιδανικό ψήσιμο, τέλειο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Λουλού!!!Θα μπορούσα να ζω μόνο με πίτες!!!!!!Φιλάκια!
ΔιαγραφήΚαταπληκτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ελένη μου!Η αγαπημένη μου!!!
ΔιαγραφήΠολύ εντυπωσιακή και σίγουρα νόστιμη η στριφτή τυρόπιτά σου Χρύσα μου, όπως και όλα σου τα ζυμωτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες άψογες αναδεικνύουν την ομορφιά της!
* Να ρωτήσω; για αυτό που γράφεις:
-"Ανοίγουμε τα φύλλα 3 κάθε φορά, τα λαδώνουμε..."
Τί εννοείς; Ανοίγεις 3 φύλλα και τα κολλάς μεταξύ τους; Δεν κατάλαβα...
Z.
Γεια σου Ζαμπία μου! Λαχταριστή εεεε!!!Όντως είναι φανταστική, λέω,,, κάνουμε 12 μπαλάκια, θα γίνουν 4 στριφτάρια, κάθε 3 φύλλα 1 στριφτάρι, βουτυρώνουμε και τα 3 στο τρίτο και βουτυρωμένο φύλλο βάζουμε και τη γέμιση και τυλίγουμε , το στρίβουμε με τα χέρια, το κάθε χέρι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Νομίζω σε βοήθησα. Φιλάκια!!!
Διαγραφή:) Ναι! Τώρα τέλεια! :)
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ και για τις συμπληρωματικές οδηγίες αλλά και για το ότι τη μοιράστηκες μαζί μας!
Φιλάκια!
Στο φωτογράφο το καλύτερο κομμάτι, ε;! :)
Z.
:) Ναι! Τώρα τέλεια! :)
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ και για τις συμπληρωματικές οδηγίες αλλά και για το ότι τη μοιράστηκες μαζί μας!
Φιλάκια!
Στο φωτογράφο το καλύτερο κομμάτι, ε;! :)
Z.
Αυτή την πίτα την έχω βάλει στο μάτι και θέλω να την φτιάξω!!! Οι φωτός σου είναι ξελιγωτικές !!! αχαχαχαχα
ΔιαγραφήΝα την κάνεις Βαρβάρα, πραγματικά αν την κάνεις, μόνο με αυτή τη μέθοδο θα κάνεις πιτούλες.
ΔιαγραφήΕίναι φανταστική!!!
Σου εύχομαι καλό βράδυ!!!
Φαίνεται από τη φωτό οτι πιο νόστιμα δεν υπάρχουν!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPo po!!!!!!!! Exo meinei!!!!!!! Ti zymi einai afti!!!!! Ti fotografies!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBravo sou!!!!!!
Nomizo tha dokimaso na ti ftiakso....an kai den exo ksana anoiksei fila....
Filia, Pepi
Po po!!!!!!!! Exo meinei!!!!!!! Ti zymi einai afti!!!!! Ti fotografies!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBravo sou!!!!!!
Nomizo tha dokimaso na ti ftiakso....an kai den exo ksana anoiksei fila....
Filia, Pepi
Γεια σου Πέπη με αυτή τη ζύμη θα μάθεις να ανοίγεις φύλλα, είναι τόσο εύπλαστη,τόσο νόστιμη, αξίζει να δοκιμάσεις!!! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΛεω να τη προγραμματίσω για την επόμενη εβδομάδα!!!!!
ΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ!!!
Χρύσα μου εκπληκτική, η ζύμη αυτής της πίτας είναι φανταστική!!!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ελενάκι μου γειά σου, εσύ ξέρεις από πίτες και φαίνεται και είναι πεντανόστιμη!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Εντελώς λαχταριστά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, χαίρομαι που τα μοιράζομαι μαζί σας!!!Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΤελικά, σήμερα το πρωί, την έφτιαξα !!!! Είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ !!! Δεν έχω λόγια !!!! Μου επιτρέπεις να την βάλω στο μπλογκ μου και φυσικά θα αναφέρω και από που την πήρα? ΄' Εχω ξετρελλαθεί !!!!!!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήΜα φυσικά Βαρβάρα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε, είναι η αγαπημένη μου, γιατί δεν έχει πολλά τυριά, εμένα μου αρέσει το φύλλο της πιο πολύ !!
ΔιαγραφήΤέλειαααααα θα την κάνω εννοείται!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!!!!
Έγινε η αγαπημένη μου πίτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ!!! Αξίζει τον κόπο, είναι φανταστική πίτα και δική μου αγαπημένη!!! Καλό βράδυ και καλό μήνα!!!
ΔιαγραφήΘέλω να την φτιάξω αυριο...Κολλάω σε ένα σημείο...λέτε ανοίγουμε τα φυλλά 3 καθε φορά...Δηλαδή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Πόπη μου καλή επιτυχία σου εύχομαι!
ΔιαγραφήΕίναι φανταστική η πίτα που διάλεξες!
Όσο γα τ α φύλλα λέω ανοίγουμε το πρώτο το λαδώνουμε το αφήνουμε στην άκρη, μετά ανοίγουμε το δεύτερο το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο, το βουτυρώνουμε και αυτό, ανοίγουμε και το τρίτο φύλλο το τοποθετούμε επάνω στα άλλα δύο και το βουτυρώνουμε και έτσι έχουμε 3 φύλλα βουτυρωμένα και εκεί πάνω πασπαλίζουμε τα τυριά και τα τυλίγουμε σε στριφτάρια που θα τα στρίβουμε ... όπως βλέπεις στις φωτογραφίες. εύχομαι να σε βοήθησα!!! Καλό βράδυ!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! den exo logia
ΑπάντησηΔιαγραφήx8es ekana th mish dosh gia dokimh k shmera opos katalaveneis pao gia thn oloklhrh ...
se efxaristoume poliiii
maria
thn etoimasa fouskwnei den m eftase to aleyri k evala ligo niseste elpizw na ginei kalh
ΑπάντησηΔιαγραφήZουζου...κοιτα εδω
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://sintagesmagirikis.gr/milinakia-thrakiotika/
και εδω
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.facebook.com/pages/Magic-foods-Sweets-and-more/558675170867875
Πολυ ευκολη συνταγη.την λατρεψαν ολοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ευκολη συνταγη.την λατρεψαν ολοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τη φτιάξω σήμερα και τη βάλω στο ψυγείο μπορώ να την ψήσω αυριο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τυρί έβαλες ?
ΑπάντησηΔιαγραφή