Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τυρόπιτα μυρωδάτη στριφτή!!!




Η πίτα είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας με άπειρες παραλαγές.
Σε κάθε περίπτωση όμως καθοριστικό ρόλο παίζουν τα φύλλα που αγκαλιάζουν τα υλικά, τα σπιτικά δεν έχουν καμία σχέση με της αγοράς,
Λατρεύω τις ζύμες δεν με ενδιαφέρει η γέμιση γιαυτό τρώω πάντα τις γωνίες!!!!
Αυτή η πίτα είναι από της πιο νόστιμες που έχω βάλει στο μπλογκ.

Υλικά για την Ζύμη:
 800 γρ. αλεύρι περίπου, λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα με το αλεύρι.
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι νερό
2-3 κ.σ.λάδι
1 κ.σ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση
300 γρ τυριά τριμμένα

Για το άλειμμα των φύλλων
150 γρ. βούτυρο καλό + 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Για το άλειμμα 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 2-3 κουταλιές νερό

Εκτέλεση
Πιάνουμε τη μαγιά με το νερό χλιαρό, τη μαγιά τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά.




Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, τα αυγά, το αλάτι και σιγά, σιγά το αλεύρι, κάνουμε μία ζύμη μαλακιά να μην κολλάει στα χέρια.


Την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια όσο ένα μανταρίνι μεγαλούτσικο, τα αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε τα φύλλα 3 κάθε φορά, όσο ένα πιάτο του φαγητού, τα βουτυρώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, αν η ζύμη είναι  μαλακιά ανοίγει με τα δάχτυλα...αλλιώς με τον πλάστη ανοίγουμε  ένα μεγάλο φύλλο .με τα 3 φύλλα δηλαδή... 4 μεγάλα φύλλα απο 3 φυλλαράκια που τα ανοίξαμε το ένα πάνω στο άλλο... πασπαλίζουμε με τα τυριά τα τυλίγουμε σε ρολό  και τα στρίβουμε όσο πιο πολύ μπορούμε τα στρίβουμε και τα τεντώνουμε.





Τα Αραδιάζουμε τα μπαστούνια στο ταψί και τα περνάμε με το βούτυρο και τον κρόκο του αυγού.



Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ξεροψηθούν.


Καλή επιτυχία!!!







ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!



34 σχόλια:

  1. Τέλεια τα στριφτάρια!!Ιδανικό ψήσιμο, τέλειο χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Λουλού!!!Θα μπορούσα να ζω μόνο με πίτες!!!!!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Πολύ εντυπωσιακή και σίγουρα νόστιμη η στριφτή τυρόπιτά σου Χρύσα μου, όπως και όλα σου τα ζυμωτά!
    Οι φωτογραφίες άψογες αναδεικνύουν την ομορφιά της!

    * Να ρωτήσω; για αυτό που γράφεις:
    -"Ανοίγουμε τα φύλλα 3 κάθε φορά, τα λαδώνουμε..."

    Τί εννοείς; Ανοίγεις 3 φύλλα και τα κολλάς μεταξύ τους; Δεν κατάλαβα...
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ζαμπία μου! Λαχταριστή εεεε!!!Όντως είναι φανταστική, λέω,,, κάνουμε 12 μπαλάκια, θα γίνουν 4 στριφτάρια, κάθε 3 φύλλα 1 στριφτάρι, βουτυρώνουμε και τα 3 στο τρίτο και βουτυρωμένο φύλλο βάζουμε και τη γέμιση και τυλίγουμε , το στρίβουμε με τα χέρια, το κάθε χέρι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Νομίζω σε βοήθησα. Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    2. :) Ναι! Τώρα τέλεια! :)
      Σε ευχαριστώ πολύ και για τις συμπληρωματικές οδηγίες αλλά και για το ότι τη μοιράστηκες μαζί μας!

      Φιλάκια!
      Στο φωτογράφο το καλύτερο κομμάτι, ε;! :)
      Z.

      Διαγραφή
    3. :) Ναι! Τώρα τέλεια! :)
      Σε ευχαριστώ πολύ και για τις συμπληρωματικές οδηγίες αλλά και για το ότι τη μοιράστηκες μαζί μας!

      Φιλάκια!
      Στο φωτογράφο το καλύτερο κομμάτι, ε;! :)
      Z.

      Διαγραφή
    4. Αυτή την πίτα την έχω βάλει στο μάτι και θέλω να την φτιάξω!!! Οι φωτός σου είναι ξελιγωτικές !!! αχαχαχαχα

      Διαγραφή
    5. Να την κάνεις Βαρβάρα, πραγματικά αν την κάνεις, μόνο με αυτή τη μέθοδο θα κάνεις πιτούλες.
      Είναι φανταστική!!!
      Σου εύχομαι καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται από τη φωτό οτι πιο νόστιμα δεν υπάρχουν!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Po po!!!!!!!! Exo meinei!!!!!!! Ti zymi einai afti!!!!! Ti fotografies!!!!!!
    Bravo sou!!!!!!
    Nomizo tha dokimaso na ti ftiakso....an kai den exo ksana anoiksei fila....

    Filia, Pepi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Po po!!!!!!!! Exo meinei!!!!!!! Ti zymi einai afti!!!!! Ti fotografies!!!!!!
    Bravo sou!!!!!!
    Nomizo tha dokimaso na ti ftiakso....an kai den exo ksana anoiksei fila....

    Filia, Pepi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Πέπη με αυτή τη ζύμη θα μάθεις να ανοίγεις φύλλα, είναι τόσο εύπλαστη,τόσο νόστιμη, αξίζει να δοκιμάσεις!!! Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    2. Λεω να τη προγραμματίσω για την επόμενη εβδομάδα!!!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  6. Χρύσα μου εκπληκτική, η ζύμη αυτής της πίτας είναι φανταστική!!!Μπράβο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου γειά σου, εσύ ξέρεις από πίτες και φαίνεται και είναι πεντανόστιμη!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, χαίρομαι που τα μοιράζομαι μαζί σας!!!Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
    2. Τελικά, σήμερα το πρωί, την έφτιαξα !!!! Είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ !!! Δεν έχω λόγια !!!! Μου επιτρέπεις να την βάλω στο μπλογκ μου και φυσικά θα αναφέρω και από που την πήρα? ΄' Εχω ξετρελλαθεί !!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Μα φυσικά Βαρβάρα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε, είναι η αγαπημένη μου, γιατί δεν έχει πολλά τυριά, εμένα μου αρέσει το φύλλο της πιο πολύ !!

      Διαγραφή
  8. Τέλειαααααα θα την κάνω εννοείται!!!!!
    Φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έγινε η αγαπημένη μου πίτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ!!! Αξίζει τον κόπο, είναι φανταστική πίτα και δική μου αγαπημένη!!! Καλό βράδυ και καλό μήνα!!!

      Διαγραφή
  10. Θέλω να την φτιάξω αυριο...Κολλάω σε ένα σημείο...λέτε ανοίγουμε τα φυλλά 3 καθε φορά...Δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Πόπη μου καλή επιτυχία σου εύχομαι!
      Είναι φανταστική η πίτα που διάλεξες!
      Όσο γα τ α φύλλα λέω ανοίγουμε το πρώτο το λαδώνουμε το αφήνουμε στην άκρη, μετά ανοίγουμε το δεύτερο το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο, το βουτυρώνουμε και αυτό, ανοίγουμε και το τρίτο φύλλο το τοποθετούμε επάνω στα άλλα δύο και το βουτυρώνουμε και έτσι έχουμε 3 φύλλα βουτυρωμένα και εκεί πάνω πασπαλίζουμε τα τυριά και τα τυλίγουμε σε στριφτάρια που θα τα στρίβουμε ... όπως βλέπεις στις φωτογραφίες. εύχομαι να σε βοήθησα!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! den exo logia
    x8es ekana th mish dosh gia dokimh k shmera opos katalaveneis pao gia thn oloklhrh ...
    se efxaristoume poliiii

    maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. thn etoimasa fouskwnei den m eftase to aleyri k evala ligo niseste elpizw na ginei kalh

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ ευκολη συνταγη.την λατρεψαν ολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολυ ευκολη συνταγη.την λατρεψαν ολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν τη φτιάξω σήμερα και τη βάλω στο ψυγείο μπορώ να την ψήσω αυριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ