Ο λαχανόκηπος αυτόν τον καιρό έχει από όλα τα λαχανικά!
Τα βλίτα βγαίνουν από μόνα τους είναι άγρια, με 1-2 κολοκυθάκια, και μπόλικα αρωματικά, αν πιάσεις και λίγο ζυμαράκι, η πίτα είναι έτοιμη στο άψε-σβήσε!!!!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι λάδι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 αυγά ( ο ένας κρόκος θα είναι για την επάλυψη)
1 μισό φακελάκι, μαγιά ξερή
1 κ,γλ. ζάχαρη
1 κ,γλ αλάτι
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρίσεις( περίπου)
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1/2 κιλό βλίτα ζεματισμένα μπορούμε και με σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τον τρίφτη, και στυμμένα.
2-3 κουταλιές βρώμη τριμμένη, μπορούμε να βάλουμε και τραχανά.
Αρκετά αρωματικά, άνηθο μαιδανό και δυόσμο.
Ελαιόλαδο 1/3 φλιτζανιού
Αλάτι και πιπέρι
Για την επάλυψη των φύλλων ανάμεσα και πάνω
100 γρ βούτυρο μαλακό
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα χόρτα, αφού πλυθούν καλά τα βάζουμε σε νερό που βράζουν τα ζεματάμε 2-3 λεπτά, τα βάζουμε σε κρύο νερό και αφού κρυώσουν τα στραγγίζουμε.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο λάδι, με τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα βλίτα στραγγισμένα, τα αρωματικά, αλατάκι, πιπέρι μπόλικο, για πολύ λίγο, ίσα να δέσουν οι γεύσεις, αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τυράκια.
Ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το μίξερ, μία μαλακιά ζύμη με τα υλικά μας αλεύρι λίγο πάνω λίγο κάτω, θέλουμε τη ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
Την χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια
Ανοίγουμε τα μπαλάκια με νισεστέ όσο ένα πιάτο του γλυκού.
Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα τα αλείφουμε με βούτυρο ανά τρία, ή όπως έκανα εγώ,,, έκανα ένα φύλλο μεγάλο με 7 φυλλαράκια, το έκοψα ακτινωτά και έκανα κρουασάν με γέμιση χορταρικών, μπορούμε να βάλουμε και τυρί φέτα, επίσης γίνονται πεντανόστιμα, εγώ αυτή τη φορά τα έκανα σκέτα.
Τα υπόλοιπα τα έκανα ανά τρία φύλλα, τα γέμισα με μερικές κουταλιές χόρτα και τα τύλιξα σε στριφτάρια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Τα περνάμε με τον κρόκο του αυγού με λίγο νεράκι αραιωμένο 2-3 κουταλιές της σούπας.
Αν μας αρέσει το σουσάμι τα πασπαλίζουμε.
Τα αφήνουμε 40 λεπτά να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος (τώρα το καλοκαίρι δεν χρειάζεται)!
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθούν.
Καλή επιτυχία, και καλή όρεξη!!!
πάρα πολύ ωραία αφράτα αφράτα....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω ομορφιές, με τρέλλαναν τα στριφτάρια σου στ'αλήθεια. Πού να βγω να μαζίψω βλήτα; Στο Μανχάτταν;Ευτυχώς εχουμε πολλούς Έλληνες μανάβηδες και προκόβουμε! Μπράβο Ζουζού για τις νοστιμιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρθούλα μου ότι χορταρικά και να βάλουμε, το φύλλο κάνει τη διαφορά για μένα, ξέρω ότι και στο Μανχάτταν κάπου θα βρεις κατεψυγμένα χορταρικά! Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΤα κρουασάν σε ελληνική παραλλαγή! Μια παραλλαγή όμως που τα κάνει ιδιαίτερα και πεντανόστιμα! Και μόνο που τα βλέπει κανείς, τα λαχταρά! Καλοφάγωτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτα!
Ειρήνη μου γεια σου, χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου, ίσως γιατί είναι κλασικές μαμαδίστικες, με απλά υλικά, με ότι υπάρχει στο κάθε Ελληνικό σπίτι!!!
ΔιαγραφήΕγώ ζω σε χωριό και έχω και το προνόμιο να έχω και λαχανόκηπο!Πολλά φιλιά!
Λαχταριστά!!!!!!! Νιαμ Νιαμ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω αγαπάς πιτούλες Τατιάνα μου!!! Φιλάκια!
ΔιαγραφήΕγώ θα σου που γλυκιά μου Ζουζού ότι πάλι έκανες το θαύμα σου και μας προτείνεις μία σπέσιαλ πρόταση με τα στιφτάρια σου!!θα έλεγα κι εγώ για να είμαι ακριβής πολυ yummy yummy συνταγή και μπαίνει άμεσα σε λίστα!!σου στέλνω την αγάπη μου και πολλά φιλάκια !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι από μένα πολλά φιλάκια!!! Είναι υπέροχη, αγαπημένη ζύμη, κάνε την και θα με θυμηθείς!!!!!!
ΔιαγραφήΧρύσα μου, απίστευτα κρουασάν και σούπερ στριφτάρια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ναι, θα συμφωνήσω μαζί σου, το φύλλο κάνει τη διαφορά στην πίτα...όλα τα άλλα θα νοστιμίσουν θέλουν δεν θέλουν! :)
Z.
Γλυκιά μου Ζουζουνίτσα σου έχω ένα βραβειάκι στο μπλόγκ μου!πέρνα να το παραλάβεις!!συγχαρητήρια και μια μεγάλη αγκαλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTa xoume ksanapei.....eisai mastorissa sto fyllo!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKai i gemisi einai teleia!!!
Bravo!