Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Κόντιτα πορτοκαλιού σπιτικά



 Αυτές τις μέρες τρώγαμε φανταστικά πορτοκάλια Κρήτης και λυπόμουν να πετάξω τα φλούδια, τόσο χοντρά και αρωματικά.
Αποφάσισα να κάνω κάτι με αυτά, μαρμελάδα ή κόντιτα, μαρμελάδα έκανα πρόσφατα.  εδω.
Τελικά έγιναν ψιλοκομμένα κόντιτα.


Αν σας αρέσουν τα πορτοκάλια αυτό τον καιρό τα κρητικά είναι τα καλύτερα, για να κάνουμε κόντιτα για μπισκότα, κέικ, γλυκά ταψιού κ.τ.λ.
Είναι κρίμα να πετάμε τα φλούδια, κάθε φορά που τρώμε ένα πορτοκάλι, κόβουμε το φλούδια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό.
Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα, για 3-4 μέρες.


όταν έχουμε αρκετά φλούδια τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με ζάχαρη, 1 προς  1 δηλαδή, 300 γρ. φλούδια 300 γρ. ζάχαρη και λίγο νεράκι 2-3 κουταλιές.


Βράζουμε  σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 40-50 λεπτά σκεπασμένα, ανακατεύουμε πότε πότε.


Όταν σωθούν τα υγρά και αρχίσουν να καραμελώνουν χωρίς φυσικά να καούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Γεμίζουμε βαζάκια και πασπαλίζουμε με μία κουταλιά ζάχαρη σαν συντηρητικό.





Τα συντηρούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια στο ψυγείο.



Καλή επιτυχία!!!


11 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελπιδάκι μου!
      Μου αρέσουν τα σοκολατάκια με πορτοκάλι και ετοιμάζω αυτή την περίοδο αρκετά κόντιτα!
      Αν θέλεις να τα κάνεις τώρα που τα πορτοκάλια είναι χοντρόφλουδα!
      Πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλή ιδέα! Τα κόντιτα είναι υπέροχα για χρήση σε γλυκά κι άμα είναι σπιτικά είναι ακόμα καλύτερα!

    www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελεάννα μου!
      Μπορείς να τα βάλεις σε πολλές συνταγές, είναι υπέροχα!
      φαντάζομαι ήδη τα σοκολατάκια που θα κάνω!!!
      Πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. Χρύσα έχουμε τα ίδια πιάτα!! Πάω τώρα να τα φτιάξω! Τρελαίνομαι για πορτοκάλι, όπως και να ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ήδη τα τρώω με το κουτάλι από το βάζο!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Αγγελική χαίρομαι που τα έκανες και έγιναν υπέροχα φαντάζομαι!!!
      Δεν πετάμε τίποτα!!! φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  5. καλημέρα,

    θέλω να φτιάξω, έχω όμως δύο ερωτήσεις. όταν λέμε σε βάρος ίσα μέρη, ζάχαρη και φλούδες, εννοούμε όπως τα έχουμε μουλιάσει και απλά στραγγίξει? πρέπει να τα αφήσω καμιά μέρα να στεγνώσουν καλά ? έχει τελικά τόσο σημασία, ή αφού μπαίνουν μετά στη φωτιά δε πειράζει και τόσο?
    και δεύτερο, μπορώ να χρησημοποιήσω και άλλες φλούδες, όπως κίτρο, λεμόνι ή λάιμ?

    ευχαριστώ πολύ, εξαιρετικές συνταγές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο περίπου φίλη μου...με το μάτι θα δεις αν διαβάσεις και δεις καλά τη συνταγή είναι πανεύκολη...κάνουμε και με άλλα εσπεριδοειδή φυσικά... εγώ κάνω και αλμυρά με λεμόνι και τα συντηρώ με αλάτι και λαδάκι ηλιέλαιο για συντηρητικά!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχα, υπέροχα, υπέροχα!!!!!
    Κάθε χρόνο τα φτιάχνω.
    Ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ