Τυρόπιτα με πολύ εύκολο σπιτικό φύλλο!
Τραγανό και λεπτό φύλλο, καμιά σχέση με τα αγοραστά, αν δεν ανοίγετε φύλλο είναι ώρα να κάνετε μία προσπάθεια, δεν θα το πιστεύετε πόσο εύκολο είναι!!!
Υλικά για το φύλλο:
500+100 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.γλ. αλάτι
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
Για τη γέμιση:
1 φλιτζάνι τυρί φέτα
1/2 φλιτζάνι τυρί ρεγκάτο τριμμένο
1/2 ματσάκι μαιδανό ψιλοκομμένο
Για ανάμεσα στα φύλλα:
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, το μαιδανό και από μία πρέζα πιπέρι, μαύρο και κόκκινο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Κάνουμε μία μαλακιά ζύμη, με τα 500 γρ. αλεύρι, τα άλλα 100 γρ. για το άνοιγμα των φύλλων.
Τη χωρίζουμε σε δύο μπαστούνια.
Τα μπαστούνια σε 6-7 μπαλίτσες, σύνολο 12-14.
Αφήνουμε τα μπαλάκια ζύμης να ξεκουραστούν σκεπασμένα με μία πετσέτα.
Ανοίγουμε τα πρώτα 7 μπαλάκια ζύμης σε φύλλα των 15-20 εκ.
Τα τοποθετούμε ένα επάνω στο άλλο ρίχνοντας ανάμεσα λίγο από το λάδι, στο τελευταίο δεν βάζουμε λάδι.
Τρυπάμε τα φύλλα με ένα πιρούνι για να μην γλιστράνε και τα ανοίγουμε σε ένα φύλλο όσο το ταψί.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε ταψί 40 εκ.
Πασπαλίζουμε με τα τυριά και από πάνω τοποθετούμε και το άλλο φύλλο που κάναμε με τα υπόλοιπα 7 μπαλάκια ζύμης.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε 25-30 λεπτά.
Χρυσα παει και τελειωσε : εισαι μεγαλη μαστορισσα στο φυλλο! Φανταστικη πιτα και εχω επιθυμησει τοσο πολυ να φτιαξω μια τυροπιτα! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρινάκι μου! Εγώ είμαι για τα απλά σπιτικά!!! Αυτή την πίτα μπορεί να την κάνει ο καθένας, την έβαλα για να τη δει και να την κάνει μία αγαπημένη μου φίλη, γίνεται σχεδόν μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος... εσύ ξέρεις καλύτερα!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια γλυκιά μου!!!!
Υπέροχη πίτα!! Και το φύλλο μαστόρικο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ξανθή μου! Απλή και πεντανόστιμη!!!!
ΔιαγραφήΈτσι ακριβώς έφτιαχνε η μαμά μου το φύλλο κι έτσι το φτιάχνω κι εγώ !!!! Είναι πανεύκολο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όταν ψηθεί φαίνεται σαν να άνοιξες πολλά φύλλα !!!! ΥΠΕΡΟΧΗ συνταγή !!!!
Νίκη
Γεια σου Νίκη μου όντος είναι πολύ απλή και πολύ νόστιμη, πάει από μαμά στην κόρη!!!!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!
Χρύσα μου τέλειο φαίνεται και τόσο τραγανό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω σίγουρα..Μπράβο!!!Φιλάκια!!!
Γεια σου Ελπιδάκι μου κάνε μία προσπάθεια και θα δεις πόσο απλό είναι να ανοίγουμε φύλλο!
ΔιαγραφήΔεν θα ξανά αγοράσεις έτοιμα!!!
Φιλάκια!!!
Δεν αγοράζω έτοιμα Χρύσα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ και φτιάχνω σπίτι!!!
Θα φτιάξω αμέσως την δικιά σου νομίζω!!!!
Φιλάκια!!!!!
Την εφτιαξα με επιφυλαξη!Δεν εχω λογια!Απλα τελεια!Καθιερωθηκε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεισαι η βασιλισσα της ζυμης! συγχαρητηρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήπηρα πολλες εμπνευσεις απο τις πιτες σου που θα δοκιμασω οσο τον δυνατον πιο γρηγορα.
θελω να σε ρωτησω ενα πραγμα. πως μπορω να διατηρησω ανοιγμενο φυλλο για μερικες ημερες?
σε ευχαριστω πολυ
ειρηνη
Είρήνη μου τώρα γύρισα από διακοπές και είδα το μήνυμά σου!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Μπορείς στη φάση πρίν το τελικό άνοιγμα, να βάλεις τις στοίβες φύλλων στην κατάψυξη.
Στο ψυγείο μπορούν να συντηρηθούν 3-4 μέρες μέσα σε σακούλα τροφίμων πλαστική!!
Εύχομαι να σε βοήθησα!!
ναι, σε ευχαριστω πολυ. 3 / 4 ημερες συντηρηση στο ψυγειο ειναι αρκετες, καθοτι ανοιγω φυλλο μονο τα σαββατοκυριακα λογω ελλειψης χρονου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι(ή μέρος) με αλεύρι ολικής άλεσης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι που βρηκα το blog .Η συνταγη ειναι πολυ καλη και οι αναλογιες στα υλικα σωστες. Επιτελους εχω μια συνταγη για πιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Στεφανία χαίρομαι που σου άρεσε η πίτα μου, είναι όντος εύκολη και νοστιμότατη!!!
Διαγραφή