Υλικά:
1 κατσικάκι 8 με 10 κιλά
150 γρ βιτάμ
3 λεμόνια
Φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο και ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση
1 συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μαιδανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Μερικές κληματσίδες κλαδάκια από αμπέλι
Εκτέλεση:
Αν το ψήσουμε σε χωριάτικο φούρνο το αφήνουμε ως έχει, αν το βάλουμε στον ηλεκτρικό φούρνο πρέπει να πούμε στον χασάπη μας να κόψει τα μπουτάκια για να χωρέσει στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε το ρύζι σε ζεστό νερό για 15 λεπτά το ξεπλένουμε και το βάζουμε να στραγγίσει,
Σοτάρουμε στο λάδι αφού κάψει τα κρεμμύδια και την συκωταριά για μερικά λεπτά ,ρίχνουμε και το ρύζι και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη, βάζουμε τα αρωματικά, αλάτι και πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό ανακατεύουμε και το βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε το κατσίκι το τρίβουμε με το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι καλά μέσα έξω και το γεμίζουμε με τη γέμιση το ράβουμε με μία μεγάλη βελόνα και χοντρή κλωστή, δεν το παραγεμίζουμε γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
αλέθουμε στο μούλτι τα μυρωδικά με το βούτυρο.
βάζουμε στο ταψί τις κληματσίδες χιαστή και 1 ποτήρι νερό αφού τις πλύνουμε , ακουμπάμε επάνω το κατσίκι.
βρέχουμε μερικές λαδόκολλες και το σκεπάζουμε καλά.
το βάζουμε στο φούρνο για 4 με 5 ώρες στους 200 βαθμούς στην αρχή ,και μετά από 1 ώρα στους 180 μέχρι να ξεροψηθεί και να πάρει ωραίο χρώμα .
Ξεροψήνετε πάνω και κάτω γιατί οι κληματσίδες λειτουργούν σαν σχάρα πέρα από το άρωμά τους.
slourp slourp... Aman kuria Xrysa, ki exoume polles meres akoma!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρέ Αλεξ!!! Βρέ Αλεξ!!! το περσινό είναι!!! την κυριακή το φρέσκο! τη συνταγή έβαλα!χαχαχα.φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφή