Τα πιο εύκολα και νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια!
Υλικά
500 γρ αλεύρι
30 γρ μαγιά φρέσκια ή 1 ξερή μαγια
200 γρ γάλα χλιαρό
2 αυγά
100 γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική, 150 αν τα θέλουμε γλυκά!
60 γρ βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ κακουλέ
1 κ.σ μαχλεπί
Ξύσμα πορτοκαλιού ή μαστίχα λικέρ 1 σφηνάκι
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σπάμε με τα χέρια, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, τα αυγά και τα μυρωδικά με το αλάτι.
Τα ζυμώνουμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμη, περίπου 2 λεπτά.
Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι, σκεπάζουμε το μπόλ με μεμβράνη και μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη 1 ώρα, να διπλασιαστεί.
Πασπαλίζουμε στον πάγκο της κουζίνας λίγο αλεύρι, πατάμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια 3 για κάθε τσουρέκι, διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης, πλάθουμε κορδόνια για να κάνουμε τις πλεξούδες.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175 στις αντιστάσεις.
Περνάμε με λίγο νερό και ένα κρόκο αυγού με το πινέλο, ή για να γυαλίσουν τα περνάμε μόνο με ασπράδι αυγού χτυπημένο, αυτά είναι γούστα, ότι αρέσει στον καθένα, πασπαλίζουμε αμύγδαλα φιλέ.
Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, δεν τα παραψήνουμε, θα μας στεγνώσουν.
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε μαλακά.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!!!
Πολύ ωραία τα τσουρέκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλή η εκτέλεση,μπραβο!Καλό Πάσχα να έχεις!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ευα! Σου εύχομαι καλό πάσχα!!! είναι όντως πολύ νόστιμα, τα καλύτερα που έχω κάνει αυτές τις μέρες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση Χρύσα μου! Τέλεια και απλά τα τσουρέκια για αρχάριους. Συγχαρητήρια! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως σε βρήκα!!!Τέλεια τα τσουρέκια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα!!!
Ευχαριστώ κορίτσια!!!!!Καλή Ανάσταση σε όλες!!!Με υγεία και χαρά σε σας και στις οικογένειες σας!!! πολλά φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια στα χέρια σου.......Καλό Πάσχα σου εύχομαι με υγεία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω και τρελαίνομαι για τσουρέκι!!!!!!!!!! Το δικό μου το τσακίσαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλό Πάσχα!!!!!!!!!!! Με υγεία!!!
Καλή Ανάσταση φίλες μου με υγεία!!!Πολλά φιλάκια!!!(Σιγά σιγά με τα τσουρέκια!!! Θα φάμε και κατσικάκι!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρύσα υιοθέτησα τα τσουρέκια σου!.. πολύ ωραία..πιστεύω να γίνουν τέλεια!..μπορώ να τα ψήσω σε φούρνο μόνο με αντιστάσεις;; γιατί χάλασε ο αέρας του φούρνου;; και σε τι βαθμούς;; ευχαριστώ πολύ ! καλό Πάσχα!..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μου έγραφες και το ονοματάκι σου θα το εκτιμούσα πολύ!!! όσο για τους βαθμούς θα έλεγα 180 γιατί πάντα μας λένε ότι η διαφορά στις αντιστάσεις με τον αέρα είναι 20 βαθμοί!!!Καλό Πάσχα εύχομαι!!!!
ΔιαγραφήΑκριβώς έτσι τα κάνω κι εγώ Χρύσα! Καλό Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα Αγγέλα Τα εύκολα δε πα να πει ότι δεν είναι νόστιμα, έχω κάνει άπειρες φορές τσουρέκια, όσο τα ταλαιπωρείς θυμώνουν και δε γίνονται καλά!!!!!! Φιλάκια!!!!
ΔιαγραφήΧρύσα καλημέρα και καλή Μ. Εβδομάδα. Η συνταγή φαίνεται υπέροχη, και θα τη δοκιμάσω και γω αν μπορέσω με τις υποχρεώσεις της δουλειάς. Μια μικρή μόνο παρατήρηση επαγγελματικά μιλώντας πάντα. Το Αλάτι δεν έχεις αναφέρει στην εκτέλεση καθόλου, και επειδή ξέρω ότι δεν κάνει να έρθει σε επαφή με τη μαγιά. Θα ήθελες να μου το αποσαφηνίσεις να μην κάνω κάνα λάθος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιευκρίνιση παρακαλώ πόσα κομμάτια κάνουμε την ζύμη και από το κάθε κομμάτι πόσα κορδονια βγαίνουν Για παράδειγμα την κάνουμε την ζύμη τρία κομμάτια και κάθε κομμάτι βγάζει δύο κορδονια και φτιάχνουμε ένα τσουρεκι, οπότε έχουμε με αυτόν τον τρόπο τρία τσουρέκια στο τέλος; ή είναι λιγότερα τα κομμάτια οπότε και λιγότερα τα κορδονια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου γεια σου, με 500 γρ αλεύρι εγώ κάνω 2 τσουρέκια μέτρια, με 3 κορδόνια κάνουμε κλασικά 1 τσουρέκι με 6 κορδόνια 2 τσουρέκια.... στις φωτογραφίες αν προσέξεις από τα σχέδια είναι 2 τα τσουρέκια!!! Καλή επιτυχία!!!
ΔιαγραφήΓεια σας! ποση ωρα πρεπει να μεινουν αφου τα πλασουμε για να φουσκωσουν παλι? Τα εχω τωρα 45 λεπτα και τιποτα δεν εγινε. Αρχαριος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπομονή και ζέστη θέλουν τα τσουρέκια φίλη μου, εύχομαι να σου έγιναν καλά τα τσουρέκια σου, αν έγινε το πρώτο φούσκωμα και δεν είχε η μαγιά πρόβλημα, θέλουν απλά το χρόνο τους!!!Καλή Ανάσταση!
ΔιαγραφήΜπορώ να κάνω και γεμιστά με Μερέντα και να τα σιροπιασω ή θα λαπαδιασουν ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ
Γεια σου Μαρία...να τα σιροπιάσεις όχι καλή μου, είναι τόσο αφράτα που θα γίνουν παπάρα...υπάρχει άλλη συνταγή για σιροπιαστά με γιαούρτι!!! Αλλά να τα γεμίσεις εννοείτε και θα γίνουν υπέροχα!!!Δες στα τσουρέκια μου έχω γεμιστά με μερέντα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας πρώτη φορά έφτιαξα τσουρέκι και έκανα την συνταγή σας... εγώ με τα υλικά αυτά έφτιαξα ένα τσουρέκι.. Στην γεύση είναι πολύ ωραίο.. Το άφησα 30 λεπτά μου βγήκε λίγο ξεροψημενο από πάνω.. Προφανώς ήθελε πιο λίγο ψησιμο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉθελα να σας βάλω φωτογραφία αλλά δεν ξέρω αν μπορώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Άννυ την επόμενη φορά θα γίνει ακόμη καλύτερο, η εμπειρία είναι...το πόσο το αφήνουμε να φουσκώσει ώστε να διπλασιαστεί, ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός μας...ο φούρνος μας πως λειτουργεί, ίσως ήθελε λίγο λιγότερη θερμοκρασία, αν είναι με αέρα ή αντιστάσεις όλα αυτά θα τα προσέχεις και θα γίνεις εξπέρ να το δεις...κάθε αρχή και δύσκολη...σου εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία!!!
ΔιαγραφήΕυχαριστω πολύ. Καλό Πάσχα με υγεία. 🙂
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω τι αλεύρι βάζουμε γ.ο.χ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ευκολα και πολυ αφράτα ευχαριστώ🙏💕
ΑπάντησηΔιαγραφή