Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ψωμί χωρίς ζύμωμα!


Ψωμί τραγανό εύκολα και γρήγορα και χωρίς ζύμωμα!

 

400 γρ αλεύρι
320 γρ  νερό χλιαρό
1/2 κ,γλ μαγιά ξερή
1 ½  κ,γλ αλάτι
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο  μπολ 4 λίτρων κοσκινίζουμε το αλεύρι,  ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, και τη μαγιά, βάζουμε το νερό.

 Ανακατεύουμε να υγρανθεί  το αλεύρι  με ένα πιρούνι,δεν χρειάζεται ζύμωμα, βάζουμε το μπόλ σε μία νάιλον σακούλα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε 18 ώρες να φουσκώσει, σε δροσερό μέρος.

Μετά από 18 ώρες,  βάζουμε στον πάγκο της κουζίνας αλεύρι, με μία σπάτουλα ρίχνουμε την ζύμη επάνω στο αλεύρι, πασπαλίζουμε αλεύρι στη ζύμη, και με αλευρωμένα χέρια την διπλώνουμε  σαν φάκελο, και την αφήνουμε επάνω σε ένα ταψί , με λαδόκολλα καλά αλευρωμένη, ή γάστρα σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
Για τη γάστρα
Ψήνουμε  5 λεπτά στους 250 βαθμούς, 30 λεπτά στους 230 με καπάκι,  και 20 λεπτά χωρίς καπάκι στους 230 βαθμούς.
 Στον πάτο της κουζίνας βάζουμε ένα μεταλλικό μπολάκι με 1 φλιτζάνι νερό για να υπάρχει υγρασία, σε όλη την διάρκεια του ψησίματος.

Για ταψί  ξεσκέπαστο΄΄
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη λαδόκολλα, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα αφού την αλευρώσουμε, αφήνουμε το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο, το ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, στις αντιστάσεις 5 λεπτά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 με 40 λεπτά στους 230 βαθμούς.
Αφού βγει από το φούρνο το αφήνουμε να στραγγίσει επάνω σε σχάρα.

Αν μας αρέσει μπορούμε να βάλουμε αλεύρι ολικής άλεσης, αν αφαιρέσουμε την ίδια ποσότητα από το  άσπρο αλεύρι,  δηλαδή 100 γρ ολικής, και 300 γρ  για όλες τις χρίσεις.


Καλή επιτυχία!








1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΚΤΥΠΩΣΗ