30 σαλιγκάρια του βουνού, μαζεμένα και ταϊσμένα με τραχανά ή σιμιγδάλι.
Τα ταΐζουμε 3 μέρες, μετά τα πλένουμε πολλές φορές.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε κρύο νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε 15 λεπτά. Ρίχνουμε 2 κτσ αλάτι, τα ξαφρίζουμε και τα βράζουμε ακόμη 30 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τα βάζουμε σε σακούλες και τα παγώνουμε στην κατάψυξη.
Εμείς τα μαζεύουμε Μάρτιο και Απρίλιο μετά από βροχή όταν βγει το πρώτο χορταράκι, γιατί τρώνε μόνο χορταράκια, κορυφούλες από τσουκνίδες ως επί το πλείστον.
Λοιπόν:
Υλικά για τα Σαλιγκάρια:
1ξερο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα πράσα
1 κούπα ντομάτα τριμμένη
1 κτσ πελτέ ντομάτας
1 κτγλ. Μπούκοβο
½ κιλό παπαρούνες ζεματισμένες ή άλλα άγρια χόρτα ή σπανάκι
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ή ρετσίνα
½ ματσάκι μαιδανό
½ ματσάκι άνιθο
½ ματσάκι δυόσμο
1/2 κούπα λάδι
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι τα κρεμμύδια και το πράσο και τα σοτάρουμε.
Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Όταν ζεσταθούν, ρίχνουμε το κρασί, τον πελτέ, την ντομάτα, το μπούκοβο, λίγο ζεστό νερό και τα βράζουμε 15 λεπτά περίπου.
Μετά βάζουμε και τα χόρτα και τα μυρωδικά να υπάρχει ζουμάκι, αλλιώς συμπληρώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε αλλά 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου